Vägivald armee ja paramilitaarse rühmituse nimega Kiirtoetusjõud vahel jätkus kolmandat päeva, vahendab BBC News.

Ligi sada inimest on hukkunud, teatas arstide ametiühing. Ühe hinnangu järgi on vigastatuid umbes 1100.

Mõlemad pooled on väitnud, et võtmetähtsusega objektid pealinnas Hartumis on nende kontrolli all.

Varem eile kehtis ajutine relvarahu haavatute evakueerimiseks. Pole aga selge kui rangelt sellest kinni peeti.

Arstid hoiatasid, et olukord Hartumi haiglates on äärmiselt keeruline ning lahingutegevuse tõttu ei jõua arstid ega meditsiinivarustus abivajajateni.

Lahingutegevus on osa vihasest võimuvõitlusest Sudaani sõjalise juhtkonna hulgas, mis on eskaleerunud vägivallaks rivaalitsevate kindkondade vahel.

Kaks selle võitluse keskmes olevat meest on eri meelt selle üle, kuidas riik peaks tsiviilvalitsemisele üle minema. Sudaani on juhtinud kindralid alates 2019. aasta riigipöördest, millega kukutati pikaaegne autoritaarne president Omar al-Bashir.

Eile ja täna teatasid Kiirtoetusjõud mitmete objektide, sealhulgas presidendipalee hõivamisest Hartumis ja naaberlinnas Omdurmanis. Samuti teatasid nad, et on hõivanud objekte riigi lääneosas Darfuris ja Merowe lennuvälja riigi põhjaosas.

Mõnedel andmetel sai aga armee lennuvälja uuesti oma kontrolli alla.

Armee on varem eitanud, et Kiirtoetusjõud on hõivanud tähtsad objektid pealinnas.

Võitlus käib riigi de facto juhile, kindral Abdel Fattah al-Burhanile ja asejuhile Mohamed Hamdan Dagalole ehk Hemedtile lojaalsete jõudude vahel.

Peamised erimeelsused on plaani üle lülitada 100 000-liikmelised Kiirtoetusjõud armee koosseisu ja selle üle, kes hakkab siis uut väge juhtima.