„Me usume sügavalt vabaduse, avatuse ja dialoogi väärtustesse. Neid väärtusi ei jaga universaalselt iga valitsus üle maailma,“ ütles Trudeau eileõhtusel pressikonverentsil, vahendab Guardian. „Tõesti, ma ei tea, kas me oleme oma eluajal näinud demokraatiat ebakindlamas seisus. Paljud riiklikud ja mitteriiklikud tegijad tahavad tekitada ebastabiilsust siin ja mujal, et edendada omaenda huve.“

Trudeau tegi teatavaks esimesed sammud, et luua välisagentide registrit, milleks on endised diplomaadid ja seadusandjad hiljuti üles kutsunud.

Eelmisel nädalal teatas võimalikke ohte valimistele vaatlema loodud sõltumatu organ parlamendiliikmetele, et Hiina sekkumiskatsed ei ohustanud 2021. aastal Kanada võimet korraldada vabad ja ausad valimised.

„Vaatamata kõigele tean ma, et on inimesi, kes ei usu, et sellest piisab. Ma mõistan seda,“ ütles Trudeau. „Lähipäevil määrame me väljapaistva kanadalase sõltumatu eriraportööri ametisse, kellel on laialdane mandaat anda ekspertsoovitusi kanadalaste usu meie demokraatiasse kaitsmise ja tugevdamise kohta.“

Kanada parlamendis süüdistasid eile nii valitsevad liberaalid kui ka opositsioonilised konservatiivid teineteist tegevusetuses Hiina üha agressiivsema sekkumise vastu.

Siiski ei ole ükski poliitiline liider väitnud, et valmistulemused olid sekkumise tõttu kuhugi poole kallutatud.