Bulgaaria pealinnast Sofiast 20 kilomeetrit kirdes asuvas Lokorsko külas peatunud veokit olevat mindud kontrollima kohalike elanike väljakutse peale, vahendab väljaanne Novinite.

Migrantide surma põhjust pole veel kindlaks tehtud, ent tegemist on seni ühe ohvriterohkema inimeste salakaubaveo juhtumiga Bulgaarias.

„Ma ei saa täpselt öelda, mis juhtus. Oli hapnikupuudus, nad olid külmas ning kindlasti polnud nad paar päeva söönud,“ ütles riigi tervishoiuminister Asen Medjidiev. Veokist elusana leitud 14 inimesest 8 viidi tema sõnul raskes seisundis haiglasse. Veel 10 inimest varjasid end lähedalasuvas võsas ja nad viiakse Madjidievi sõnul samuti kontrolli.

Bulgaaria avalik-õigusliku raadio BNR andmetel oletatakse, et kõik veokis viibijad on Afganistanist pärit mehed.

Bulgaaria on ehitanud piirile Türgiga 234-kilomeetrise piiritara ning Bulgaaria siseministeeriumi andmetel hoidis piiripolitsei 2022. aastal ära 164 000 ebaseaduslikku piiriületust. Sofia on küsinud Euroopa Liidult 2 miljardit eurot piiritara tugevdamiseks ja järelevalve parandamiseks, kuid Brüssel on seni keeldunud.

Möödunud aasta jooksul arreteeriti Bulgaarias kokku 14 427 riiki jõudnud illegaalset immigranti. Ebaseaduslike piiriületuste arvu suurenemise tõttu on migrantide smugeldajatele nõutud ka rahatrahvidest karmimaid karistusi.