Teadete kohaselt peaks Zelenskõi Brüsselit külastama sel neljapäeval, et kohtuda Euroopa Liidu riigijuhtidega tippkohtumisel näost näkku ja esineda Euroopa Parlamendi eriistungil kõnega.

Seni on Zelenskõi pärast Venemaa täiemahulist sissetungi mullu 24. veebruaril teadaolevalt Ukrainast lahkunud vaid korra üllatusvisiidile Washingtoni detsembris. Seda reisi kavandati ülima saladuskatte all, et tagada Zelenskõi julgeolek, kuigi üksikasjad lekkisid päev varem.

Umbes 48 tundi enne kavandatavat reisi Brüsselisse teatati sellest Itaalia meedias ja hiljem kirjutas sellest Twitteris Euroopa Rahvapartei (EPP). „Me ootame pikisilmi teie tervitamist Brüsselis, härra president,“ öeldi postituses, mis kiiresti kustutati, aga millest väljaanne Politico jõudis ekraanitõmmise teha.

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel, kes Euroopa Liidu tippkohtumisi korraldab, peab lekke eest vastutavaks Euroopa Parlamenti. Tema pressiesindaja ei ole visiidi toimumist kinnitanud ega ümber lükanud.

See pahandus on piinlik juhtum Euroopa Parlamendi presidendi Roberta Metsola jaoks, kelle ametnikke lekkes süüdistatakse. Ta on lisaks ka EPP fraktsiooni liige.

Zelenskõi ei kinnitanud eelmisel nädalal visiiti Brüsselisse. „On suured riskid, kui ma kuhugi lähen,“ ütles Zelenskõi.

Jaga
Kommentaarid