„16 sekundit... 16 sekundit, et laps kukub libedaga Noblessneri sadamakai ääres põlvili, ajab end pooleldi üles ja libiseb taas ning kukub kahe istepalgi vahelt pea ja selg ees otse jäisesse vette,“ kirjeldab traagilist õnnetust Noblessneri sadamakail isik, kes kuulus laupäeva öötundidel hukkunud noormehe otsijate nimistusse. Politsei on teadupärast näidanud videolõike surma saanud Simoni lähedastele, kirjeldus on ilmselt lähedaste ümberjutustus.

Põhjus, miks otsimisgrupi liige ühismeedias sellisel kujul teemat lahkab, seisneb asjaolus, et tema hinnangul pole sadamakai omanikud teinud pärast surmajuhtumit piisavalt, et tagada seal viibijate ohutus.

„Kui me käisime otsijatega Simoni kukkumiskohta eile küünalt panemas, ei olnud seda kohta isegi mitte liivatatud! Kõik, kes küünalt tulid panema, lohistasid jalgu järele, sest seal oli ikka veel libe,“ kirjeldas ta olustikku. „Lugesin täna Õhtulehes Noblessneri esindaja õigustusi, miks nad midagi ei tee. Noblessner, teil peaks seal piinlik olema! Kui mitmes inimene teie kail surma saigi? Kolmas? Neljas?“

Ühtlasi tegi ta avalikkusele üleskutse: kirjutagu-helistagu inimesed nii sadamakaptenile kui ka sadamakai omanikule, et piirkonnas paiknevaid redeleid valgustataks ning vee äärde pandaks püsti piirded.

„Lähedal on kodud, PROTO avastustehas, sadam, iglupark, kohvikud ja restoranid, kino – pered, noored ja vanad, kained ja lihtsalt mängulised käivad seal kogu aeg. Kuidas on tagatud inimeste turvalisus?“ küsis ta. „Kuidas me hoiame ära tulevasi õnnetusi?“

Kuidas suhtutakse küsimuse tõstatusse ja üleskutsesse sadamakaid haldavas ettevõttes Noblessner Arendus OÜ?

Ees on kohtumine PPA-ga

Sealne eriprojektide juht Ann Virkus märkis: „Noblessneri avalik merepromenaad on pimedal ajal hästi valgustatud, kõige kitsamas kohas on kai laius 15 meetrit – sellel jalutades ei ole võimalik niisama merre kukkuda. Teadlikult kai servale liiga lähedale minemine võib olla ohtlik, ent kogemata see juhtuda ei saa.“

Mis puudutab etteheiteid libeduse kohta, siis tehakse tema sõnutsi talvisel ajal libedatõrjet iga päev ja jälgitakse ka pidevalt, et valgustus töötaks.

„Seesama kehtib kõigi muude avalike veeäärsete alade kohta – lennusadam, Admiraliteedi basseini ümbrus jne – nii Tallinnas kui ka muudes veeäärsetes linnades üle Eesti,“ sõnas ta. „Euroopa mere- ja jõeäärsetes linnades (kasvõi Helsingis) on Noblessneriga sarnaseid rannaäärseid promenaade ja avalikke sadamaalasid kümnete kilomeetrite kaupa.“

Politsei- ja piirivalveamet pole Noblessneri sadamale ettekirjutusi teinud. Ent see võib veel muutuda.

„Sadam vastab täielikult kõigile turva- ja ohutusnõuetele,“ sõnas Virkus. „Sadama turvalisus on pidevalt fookuses. Asendame jooksvalt kaotsiläinud päästevarustust, jälgime valgustuse seisukorda ning tegeleme igapäevase libedusetõrjega. Lähiajal on koos linnaosavalitsusega plaanis ka kohtumine PPA-ga, kus võtame turvalisuse võimaliku suurendamise teemat veel kord lahata.“

Lõpetuseks märkis Virkus, et kuna ei teata kõiki selle traagilise õnnetuse üksikasju, oleks kohatu juhtumit siinkohal arutama hakata. „Sügav kaastunne hukkunu lähedastele,“ ütles Virkus.

Traagiline õnnetus

18-aastase Simoni eluküünal kustus ööl vastu laupäeva, mil noormees oli pärast sõpradega veedetud õhtut teel kesklinnast koju Põhja-Tallinnasse. Tema teekond oli tavapärane ja kulges mööda mereäärset Kalaranna tänavat, mille äärde jääb ka Noblessneri kvartal. Miks tegi Simon tol tormisel ööl saatusliku kõrvalepõike vee äärde, ei ole teada.

Järgmisel päeval alanud maastikuotsingute käigus kammiti politsei ja vabatahtlike abiga läbi suurem osa Põhja-Tallinnast. Lootus noormeest leida püsis kuni pühapäevani, mil turvakaamerate salvestisi läbi vaadates selgus kurb tõsiasi, et Simoni kadumise ööl kukkus teda meenutav noormees Noblessneri sadamakailt vette. Veealustel otsingutel leiti Simoni pass ja prillid ning esmaspäeval tõid tuukrid välja ka tema surnukeha.

Võimude kinnitusel oli tegemist õnnetusega: kriminaalmenetlust alustada ei kavatseta, sest kuriteokoosseisu pole. „Turvakaamerate salvestistelt oli näha, kuidas Simon vette kukkus. Tema kõrval sel hetkel kedagi polnud,“ ütles Delfile Põhja ringkonnaprokuratuuri esindaja.

Tuukrid on toonud Noblessneri sadama akvatooriumist hukkunu välja juba kolmandat aastat järjest. Ohvrite käekäik on olnud äravahetamiseni sarnane – nad kõik kukkusid ööpimeduses populaarselt sadamakailt vette ja uppusid.

Jaga
Kommentaarid