Riigi soovisid kohtusse anda järgmised Narva linnavolinikud: Sergei Gorlatš, Mihhail Stalnuhhin, Viktoria Lutus, Tatjana Stolfat, Marina Šurupova, Aleksandr Jefimov, Andrei Ivankiv, Aleksei Jevgrafov, Irina Janovitš, Aleksei Mägi, Viktor Šemarin, Jelena Pahhomova.

Kas nüüd minnakse rahulikult sügisesse?

Hääletus näitab, et on soov edasi minna.

Katri Raik

„Nüüd on edasiminek üldse võimalik – enne polnud aru saada, kuhu läheme. Kas läheme vastasseisu ülejäänud Eestiga? See poleks kindlasti mõistlik olnud ei ülejäänud Eesti ega Narva vaates,“ kirjeldas Narva meer Katri Raik olukorda.

Mida saab tänasest hääletustulemusest – 19 vastu, 12 poolt – välja lugeda?

„See näitab, et koalitsioon on tugev,“ ütles Narva linnapea. „See näitab, et „Narva koalitsioon laguneb, midagi on kohutavalt pahasti, võim vedeleb maas“ ei vasta tõele. Hääletus näitab, et on soov edasi minna,“ andis Raik olukorrale hinnangu.

Istungit ja hääletust saab vaadata siit (hääletus algab ca 1:01:30 kanti):

Larchenko: mõte kohtusse minna oli rumal

Erakonda Eesti 200 kuuluv linnavolikogulane Denis Larchenko (kes hääletas ettepaneku vastu) sõnas omalt poolt järgmist: „Eelkõige näitab hääletustulemus konkreetselt seda, et enamus inimestest ei poolda kohtusse minekut ning nad saavad tagajärgedest ja väärtustest aru. Pean silmas eelkõige Eesti vabariigi väärtusi.“

Larchenko hindas 12 linnavoliniku soovi anda riik punamonumentide küsimuses kohtusse suisa rumalaks. „Meil oli kõik ette teada: kui ise ei saa teha, siis tuleb riik,“ märkis ta.

Larchenko väljendas usku, et linnavolikogu saab nüüdsest rahus edasi minna.

„Hästi palju asju tuleb teha, arendada, muuta. Sellega tuleb väga palju vaeva näha, mis tähendab, et tuleb päriselt tegutseda olmetegevuste, mitte fantoomsete probleemidega,“ ütles ta lõpetuseks.

Ettepaneku poolt hääletanutelt ei õnnestunud Delfil esialgu kommentaare saada. Aleksei Mägi keeldus täielikult kommenteerimast, Jelena Pahhomova ei saanud ajakirjaniku pöördumisest aru. Ja mõningaid teisi (tuntumatest näiteks Stalnuhhin ja Jevgrafov) ei õnnestunud Delfil kätte saada.