Uurivate ajakirjanike kätte on sattunud Venemaa sõjaväeprokuratuurile Vene sõdurite marodööritsemise kohta „LNR-is“ ja „DNR-is“ esitatud kaebuste arhiiv.

Ühes kaebuses öeldakse, et 2014. aastal okupeeritud Ljubivka külas sõitis Vene tank maha värava ja tara ning rammis garaaži, kahjustades selles olnud autot. Sõdurid käisid aga majas vargil.

„Varastati varuosi ja tööriistu 200 000 rubla eest kuni selleni välja, et nad varastasid autost pudu-padi ja kondoomi... Öelge, kas need on inimesed? ... Nad peidavad end meie omade selja taha, kas nad tulid meid kaitsma või varastama ja tapma? Ma kordan, minu vanemad elasid kaheksa aastat DNR-i territooriumil, sellist metsikust ei näinud...“ öeldakse ühes kaebuses.

Teises kirjas öeldakse, et Luhanski oblasti Baranõkivka külas varastas end LNR-i ohvitserideks ja sõduriteks nimetanud „marodööride bande“ paljaks elumaju ja infrastruktuuriobjekte.

„Marodööride bande sisenes meie külla pärast 8. märtsi ning varastas jultunult paljaks kooli, lasteaia, apteegi, kolm poodi, farmerid ja, purustades lukud, hõivas kaks maja... Bandes oli umbes 20 inimest. Nad elasid minu majas kaks nädalat ja viisid pärast minema kogu vara, isegi mänguasjad ja kantud riided. Sellel ajal varastasid nad kogu rajoonis. 15 autot varastatud kraamiga sõitis teadmata suunas. See bande oli automaatidega sõjaväe autos Ural V-tähega kastipoordil ja kirjaga FOKS. Oli näha, et need oli professionaalsed marodöörid, sest ei kõhelnud millegi ees. Külades lõid majades ja keldrites uksed maha ja viisid sealt kõik minema: kartuli, porgandi, televiisorid. Varastati kõike, mida nähti ja suudeti ära viia. Praktiliselt kõigilt rajooni farmeritelt on ärandatud üle 30 auto. Varastati vilja, bensiini, solaarõli...“ öeldakse kaebuses.