Kahtlusi on esile kerkinud mitmel pool Soomes ja need puudutavad nii era- kui ka avalikke hooldekodusid. Peamine osa uuritavatest juhtumitest on aastatest 2017-2018, vahendab Yle Uutiset.

Valvira peainspektori Elina Uusitalo sõnul on juhtumeid uurimise all 13-15. Ta ei öelnud täpset numbrit, sest ei saanud kohe kätte kõiki juhtumitega täpselt kursis olevaid kolleege.

Ka Ylele on teada mitmeid juhtumeid, kus lähedane isik süüdistab hooldekodu sealse asuka surmas. Osa kohta neist on esitatud kaebus Valvirale ja ühel korral piirkonnahaldusametile.

Yle kirjeldas täpsemalt kaht juhtumit Kesk- ja Edela-Soomes.

Üks juhtum leidis aset 2018. aasta juunis Paatela hooldekodus Kesk-Soomes Muurames.

Kohaliku elaniku Minna Hietakangase ema oli koos teiste eakate patsientidega suurel rõdul. Tema hooldusjuhised nägid ette, et ta võib liikuda ainult hooldaja füüsilise toetuse abil.

Naise isiklik hooldaja lahkus aga rõdult teisele korrusele teist ülesannet täitma. Selle aja jooksul kaotas naine tasakaalu ja kukkus, lüües pea ära, mis tekitas verejooksu aju kõvakestas kolju all.

Hooldaja naasis telefonikõne peale. Oma seletuskirjas kirjutas ta, et patsiendil oli muhk peas.

Parameedikute saabudes oli patsiendi kõne segaseks ja arusaamatuks muutunud. Operatsiooni peeti liiga ohtlikuks ja ta suri neli päeva hiljem Muurame tervisekeskuses.

Teine juhtum leidis aset Kukonkallio hooldekodus Salos ja see viis mäluprobleemidega mehe surmani.

Hooldekodu dementsete osakonnas oli lauale ilmunud kausitäis ploome. Kõnealune patsient vajas hooldaja poolt söötmist raskuste tõttu närimisel ja neelamisel, aga leidis ploomid, pistis ühe suhu ja lämbus.

Lahkamise järel võttis mehe perekond ühendust osakonna hooldajatega, et rääkida arvatavast hooletusest. Ühe lähedase sõnul oli vastus hämmastav.

„Nad pisendasid lämbumist ja püüdsid ennast õigustada, öeldes, et olid toonud ploomid osakonda iseendale. Aga oli nende kohus seda osakonda valvata ja tagada, et see on mäluhäiretega patsientidele ohutu,” kirjutas perekonnaliige Valvirale.