Muelleri büroo sihikule võtnud Kremli toetatud desinformatsioonikampaania ei võtnud aga vedu, sest ajakirjanik ja uurija, kellele eriprokuröri võltsitud toimikud saadeti, ei võtnud nende sisu kohe tõsiselt, vahendab NBC News.

Võltsdokumendid saadeti ThinkProgressi ajakirjanikule Casey Michelile ja sõltumatule desinformatsiooni uurijale Josh Russellile novembris otseste sõnumitena Twitteri kontolt nimega @HackingRedstone. Sõnumite saatjad väitsid end olevat „anonüümsed häkkerid”.

„Me oleme nagu sajad teised, aga me oleme ainsad, kes said eriprokurör Muelleri andmebaasi,” teatas @HackingRedstone. „Te võite imestada, miks me tahame kogu seda informatsiooni teiega jagada. Teie olete see, kes võib rääkida inimestele tõtt!”

Nii Michel kui ka Russell olid dokumentide suhtes kohe skeptilised.

„Otsesõnum, mille ma sain, oli naeruväärne nii süntaksi kui ka kasutatud fraasitüüpide mõttes,” ütles Michel. „See meenutas mulle sedatüüpi keelt, mida me nägime võltsitud Vene Facebooki lehekülgedel, nagu siis, kui Vene trollid väitsid, et on Texase eraldumise pooldajad, kes „olid armunud Texase vormi”.”

Muelleri meeskond kinnitas, et mõned dokumendid olid ehtsad ja saadud kohtueelse protseduuri kaudu. Teised dokumendid ei kuulunud Muelleri meeskonna kogutute hulka. Nende hulgas oli ekraanitõmmiseid veebilehtedest ja meemidest, mida ei ole loonud Vene Internetiuuringute Agentuur (IRA), mida tuntakse ka Peterburi trollivabrikuna. Need võltsdokumendid olid lisatud ilmselt selle eesmärgiga, et väita, et Muelleri meeskond peab mõningaid USA veebilehti vääralt Vene desinformatsioonioperatsioonideks, teatas Michel.

„Mõned dokumendid, mis nad saatsid, näisid legitiimsetena ja olid mõned nendest asjadest, mida me olime juba näinud Twitteri või Facebooki valekontodel varem,” rääkis Michel. „Mõned asjad ei olnud üsna selgelt IRA-st või vähemalt ei olnud midagi sellist, mille kohta ükski teine ajakirjanik või analüütik oleks kunagi väitnud, et see oleks Vene oma.”

Dokumentide hulgas oli meeme nii trollivabrikust kui ka Ameerika äärmuslaste omi, eesmärgiga segada omavahel tõelisi asju ja IRA loodut.

Uskudes õigesti, et tegemist on desinformatsiooniga, ei teinud Michel nendest dokumentidest mingit uudist.

Russell ütles, et usub samuti, et dokumendid on osa suuremast desinformatsioonikampaaniast, mis pidid mõjutama 2016. aasta valimisi.

„Ma olin ülielevil nende saadetud lingile vajutades ja siis oli see lihtsalt suur pettumus,” ütles Russell.

Samal nädalal said mõned ajakirjanikud samasuguseid Twitteri otsesõnumeid kontolt nimega @IRA_USA1, mis väitis, et Venemaa „kontrollib [USA] valimisi”, ja andis lingi veebilehele, kuhu oli üles pandud pikk nimekiri kontodest, mis olid väidetavalt seotud trollivabrikuga.