Arleigh Burke'i-klassi hävitaja USS Donald Cook on sel aastal juba teine USA mereväe laev, mis Mustale merele saabub: pelgalt kahe nädala eest jõudis piirkonda USA dessantlaev USS Fort McHenry, vahendab uudisteagentuur AP.

USA mereväe laevade USS Donald Cook ja USS Fort McHenry Mustale merele siirdumine näitab meie kollektiivset otsustavust tagada Musta mere julgeolek ja kinnitab meie sidemete kindlust liitlastega ning piirkondlike partneritega, ütles USA 6. laevastiku juhataja viitseadmiral Lisa M. Franchetti.

Tulenevalt Montreux' konventsioonist ei ole Musta merega mittepiirnevate riikide sõjalaevadel võimalik jääda sinna kauemaks kui kolmeks nädalaks, mis tähendab, et USS Donald Cook vahetab USS Fort McHenry seal lihtsalt välja.

Ukraina palus NATO toetust pärast Venemaa agressiooni Mustal merel 25. novembril, mil venelased avasid ukrainlaste pihta Kertši väina lähistel tule, vigastades mitut inimest ja seejärel vangistades kaks tosinat Ukraina mereväelast, konfiskeerides mitu nende alust ja takistades veel päevi laevaliiklust Aasovi ja Musta mere vahel.