„Tööseisaku tõttu teatan ma teile kahetsusega, et teie reis Brüsselisse, Egiptusesse ja Afganistani on edasi lükatud,” kirjutas Trump terava sõnastusega kirjas, mis avaldati kohaliku aja järgi eile pärastlõunal. „Me määrame sellele seitsmepäevasele ekskursioonile uue aja, kui tööseisak on läbi.”

Trumpi kirja avaldas Twitteris Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders.

Trump lisas, et tunneb, et oleks parem, kui Pelosi on Washingtonis ja peab temaga läbirääkimisi ning ühineks tugeva piirijulgeoleku liikumisega, et tööseisak lõpetada.

„Loomulikult, kui te soovite teha oma reisi, lennates kommertslennuga, on see kindlasti teie eesõigus,” märkis Trump. „Ma ootan väga teiega kohtumist varsti ja veelgi rohkem seda, et meie avatud ja ohtlik lõunapiir saaks lõpuks tähelepanu, rahastamise ja julgeoleku, mida see nii meeleheitlikult väärib.”

Pelosi pressiesindaja Drew Hammill teatas Twitteris, et reis oleks Afganistani külastamine nädalavahetusel, ja eitas, et plaanis on peatus Egiptuses. Veel selgitas Hammill, et plaanis olev peatus Belgias on mõeldud puhkuse andmiseks pilootidele, samal ajal kui delegatsioon kohtub NATO sõjaliste tippjuhtide ja USA kõrgete sõjaväelastega.

„Reisi eesmärk oli väljendada lugupidamist ja tänu meie meestele ja naistele vormiriietuses nende teenistuse ja pühendumuse eest ning saada kriitilisi riikliku julgeoleku ja luurealaseid briifinguid neilt, kes on eesliinil,” ütles Hammill, lisades, et Trump ise käis tööseisaku ajal Iraagis ja vabariiklane Lee Zeldin juhtis kongressi delegatsiooni Iraagis.

Esindajatekoja luurekomitee esimees, demokraat Adam Schiff, kes pidi kuuluma Pelosi delegatsiooni, ütles, et Trumpi otsus on täiesti kohatu.

„Me ei kavatse lubada Ühendriikide presidendil öelda kongressile, et ta ei saa oma kontrollikohustusi täita, ei saa tagada, et meie sõduritel on, mida nad vajavad, olgu meie valitsus siis avatud või suletud,” ütles Schiff ajakirjanikele.

Üks administratsiooni ametnik ütles, et kaitseministeeriumile teatati enne kirja saatmist Pelosile, et see poliitika kehtib kõigile CODEL-idele ehk kongressi delegatsioonide reisidele, mis võivad tööseisaku ajal plaanis olla.

„Me tahame hoida teda Washingtonis. Kui ta lahkub, garanteerib ta, et töötajatele ei lähe välja teine ringi palgatšekke,” teatas Sanders, kui talt küsiti, miks Trump Pelosile selle kirja saatis. Sanders lisas, et Pelosi ja senati vähemuse liider Chuck Schumer on alati Valgesse Majja oodatud, kui nad tahavad tulla läbi rääkima.