Valge Maja palus telejaamadel eraldada vähemalt kaheksa minutit täna õhtul kell 21 USA idaranniku aja järgi Ovaalkabineti pöördumiseks, milles Trump võib välja kuulutada riikliku eriolukorra USA-Mehhiko piiril, vahendab NBC News.

Eile õhtul otsustasid CBS, ABC, Fox ja NBC kõne eetrisse lasta, teatasid otsusega tuttavad allikad. Hiljem kinnitasid plaani kõne üle kanda ka PBS ja Telemundo. Kõnet kavatsesid näidata ka suured kaabeltelevisiooni uudistekanalid MSNBC, CNN ja Fox News.

Eile toimus kõne näitamise üle debatt sotsiaalmeedias.

Oma osa andsid ka esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi ja senati vähemuse liider Chuck Schumer, kes tegid ühisavalduse, milles nõudsid võrdset televisiooni eetriaega Trumpi nende sõnul „õelust ja valeinformatsiooni” täis kõne vastu.

USA neljal suurel televõrgul ei ole olnud järjepidevat poliitikat presidendi sisserändeteemaliste pöördumiste näitamise suhtes. President George W. Bushi 2006. aasta kõnet näidati, president Barack Obama 2014. aasta kõnet aga mitte.

Obama kõne näitamata jätmist kasutasid demokraadid ja liberaalid nüüd ära kui pretsedenti Trumpile eetriaja andmisest keeldumise nõudmiseks.

Võimalus, et Trump kuulutab välja riikliku eriolukorra, muudab olukorra keerulisemaks, sest see oleks märkimisväärne üleriiklik uudis.

Telejaamadele avaldatakse survet, et need piiraksid Trumpi filtreerimata sõnumite levitamist. Kriitikud ja faktikontrollijad kinnitavad, et president levitab rutiinselt valesid.