Niinistö ütles intervjuus Lännen Mediale, et Soome kaitsevägi võtab seisukoha Helsingi-Tallinna raudteetunneli ja tehissaare plaani ning nende julgeolekumõjude kohta omal ajal keskkonnamõjude hindamise protsessi käigus.

Tunnelikava läheb sel aastal Soomes Uusimaa majandusarengu-, transpordi- ja keskkonnakeskuses (ELY-keskus) keskkonnamõjude hindamisele. Tunneli ehitamist kavandav Finest Bay Area Development Oy esitas projektidokumendid ELY-keskusele enne jõule. Kavas on ka 50 000 elanikuga tehissaare rajamine vastu Helsingit.

„Kui selline tehissaar tekib, kaitseb Soome alati kogu riigi territooriumi. Sellel võiks olla tähtsust pealinnapiirkonna kaitse seisukohalt ettenihutatud kaitsepositsioonina, täpselt nagu Santahamina saartel on mõju,” kommenteeris Niinistö.

Minister ei andnud aga veel hinnangut, milline on kaitseväe arusaam tunneliprojekti ja tehissaare kohta keskkonnamõjude hindamise protsessis. Niinistö kahtleb kogu projekti elluviimiskõlbulikkuses.

„Projekt tervikuna tundub ulmefilmivisioonina. Vantaa jões võib üsna palju vett merre voolata, enne kui projekti asjamehed 15 miljardit eurot kokku saavad,” lausus Niinistö.

Tunneliettevõtjad on mänguettevõttes Rovio miljonäriks saanud Peter Vesterbacka ja paljudesse idufirmadesse investeerinud Kustaa Valtonen.

Soome parlamendi riigikaitsekomisjoni aseesimees Mika Kari ütles, et tunneliprojekti ega tehissaart ei ole komisjonis seni arutatud.

„Tunnelil on julgeolekupoliitiline aspekt täpselt nagu teistelgi liiklusteedel,” märkis Kari.

Kari sõnul kujutab ta ette, et juba järgmise Soome valitsuse programmis on sees valitsuse seisukoht tunneliprojekti suhtes.