Sõjavälased teatasid varem, et on haaranud võimu Lääne-Aafrikas asuvas naftarikkas Gabonis, kus on viimased 50 aastat valitsenud üks perekond.

Sõjaväelased teatasid, et haarasid võimu „demokraatia taastamiseks”. Ööl vastu tänast võeti oma kontrolli alla riiklik raadiojaam, et lugeda ette lühike avaldus „rahvusliku taastamisnõukogu” loomise kohta.

Pealinna Libreville’i tänavatel oli näha tanke ja soomukeid.

President Ali Bongo tuli Gabonis võimule 2009. aastal. Oktoobris sai ta teadete kohaselt insuldi ja oli ravil Marokos. Bongo püüdis kuulujuttudele oma tervise kohta lõppu teha uusaastakõnes, milles ütles, et tunneb end hästi.

Sõjavälased teatasid, et olid sõnumis pettunud ning nimetasid Bongo esinemist haletsusväärseks vaatepildiks ja visaks katseks võimu külge klammerduda.

"See tugevdas kahtlusi tema võimes jätkata ülesannete täitmist oma rollis vabariigi presidendina," ütles niinimetatud Gaboni kaitse- ja julgeolekujõudude patriootilise liikumise juht, leitnant Kelly Ondo Obiang.

Obiang pöördus eriti noorte inimeste poole, et viimased võtaksid oma saatuse oma kätte.

Mässulised kutsusid sõdureid võtma "riigi huvides" oma kontrolli alla transpordisüsteemi, laskemoonavarud ja lennuväljad.