42- ja 44-aastane naine on esimesed, kes templisse sisenesid pärast seda, kui India ülemkohus tühistas eelmise aasta septembris sajandeid vana keelu naistele vanuses 10-50 templisse sisenemiseks. Kohus kuulutas selle diskrimineerivaks ja teatas, et naised peavad saama palvetada, kus soovivad, vahendab CNN.

Naised läbisid pika ülesmäge teekonna kuulsasse kuldse katusega templisse erariides politseinike saatel ja jõudsid kohale täna hommikul, teatas Kerala politsei.

Tempel suleti hiljem tunniks, et preestrid saaksid selle pärast naiste külaskäiku puhastada. Sabarimala templit, mis arvatakse olevat üle 800 aasta vana, peetakse hindude kasvujumala Ayyappa vaimseks koduks. Menstruatsiooniealiste naiste sisenemiskeelu toetajad väidavad, et kuna Ayyappat peetakse tsölibaadis olevaks, oleks „ebapuhaste” naiste lubamine templisse lugupidamatu.

Kuid on templikompleksi ümbruses toimunud vihased kokkupõrked, kui meeleavaldajad on püüdnud takistada kohtuotsuse elluviimist.

Politsei tõi kohale 1300-mehelised jõud, et tagada templit külastada soovivate naiste ohutus, kuid see osutus ebapiisavaks tuhandete hindu traditsionalistide vaenulikkuse vastu.

Ülemkohus peaks hiljem sel kuul arutama petitsioone otsuse äramuutmiseks.

Eile tulid aga Indias välja väidetavalt miljonid naismeeleavaldajad, et toetada naiste templisse lubamist. Nad moodustasid inimmüüriks nimetatud inimketi, mille pikkus Keralas oli hinnanguliselt 620 kilomeetrit. Korraldajate sõnul võttis osa üle viie miljoni inimese.