„Iga lapse või kellegi teise surm piiril on põhjustatud otseselt demokraatide haletsusväärsest immigratsioonipoliitikast, mis lubab inimestel ette võtta pika teekonna, arvates, et nad tohivad siseneda riiki ebaseaduslikult. Nad ei tohi. Kui meil oleks müür, siis nad isegi ei prooviks,“ säutsus Trump.

Tänavu detsembris jättis piirivalvurite käes elu kaks last, kes võeti ebaseadusliku piiriületuse eest vahi alla: üks oli seitsmeaastane tüdruk, teine kaheksa-aastane poiss, mõlemad pärit Guatemalast.

USAs kestab juba nädal aega valitsusasutuste tööseisak, sest vabariiklasest Trump nõuab senaatorite vastuseisust hoolimata piirimüüri rahastamist USA eelarvest: seda hoolimata sellest, et valimiskampaania ajal oli tema lubadus, et selle eest tasub Mehhiko, mitte USA maksumaksja.

Ta säutsus laupäeval ka: „Olen Valges Majas ja ootan demokraate külla tegema piirijulgeolekulepet. Olen kuulnud, et nad kulutavad nii palju aega presidendi tagakiusamisele, et neil napib aega asjadeks nagu kuritegevuse peatamine ja meie sõjavägi.“

Jõulupühadki veetis Trump tööseisaku tõttu Valges Majas, kuigi algselt pidi ta oma Florida Mar-a-Lago residentsi suunduma. Toona säutsus ta: „Ma olen täiesti üksinda (vaene mina) Valges Majas, oodates demokraatide naasmist, et sõlmida kokkulepe piirijulgeoleku tagamiseks.“

USA föderaalvalitsuse tööseisak tähendab, et sadadel tuhandetel ameeriklastel, sh postitöötajatel ja lennujulgestajatel, tuleb seni töötada palgata või minna palgata sundpuhkusele.

Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt toetab ainult kolmandik ameeriklastest piirimüüri rahastamist; veel vähem, kõigest neljandik toetab valitsuse tööseisaku jätkumist müürivaidluse tõttu.