Anak Krakatau vulkaani lõunaküljelt varises merre 64 hektari suurune rahmakas. „Just see põhjustas veealuse maalihke ja lõpuks ka tsunami,” ütles meteoroloogiaagentuuri juht Dwikorita Karnawati.

Teadlaste sõnul jäädvustas Euroopa Kosmoseagentuuri satelliit Sentinel-1 laupäeval ka hetke, mil suur osa pea saja aasta vanuse vulkaani lõunapoolsest küljest ookeani vajus.

Java ja Sumatra elanikel soovitati täna jätkuvalt rannaaladelt eemale hoida, sest lähedalasuv vulkaan on endiselt aktiivne ja võib uue purske korral vallandada järjekordse maalihke, mis võib kaasa tuua tsunami.

Indoneesia saari tabas laupäeva õhtul kohaliku aja järgi kella 21.30 paiku viie meetri kõrgune tsunami, mille tagajärjel sai seni teadaolevatel andmetel surma vähemalt 429 ja vigastada vähemalt 1485 inimest.

Teadaolevalt ei läinud mitmel pool tööle häiresüsteem, mis pidanuks inimesi tsunami eest hoiatama, sh aastalõpupidustustel Sumatra rannal, kus esines populaarne poisteansambel Seventeen, mis pühiti hiidlaine poolt keset esinemist lavalt: mitu bändiliiget sai surma.