Otsus valida ametikohale Mylvaney on turvaline vabariikliku administratsiooni jaoks – ta on kõva konservatiiv ja endine kongresman Lõuna-Carolinast, kes mõistab, kuidas Kongress töötab ja kellel on hea klapp ka president Trumpiga, kirjutab ajaleht The New York Times.

Trump teatas otsusest Twitteri vahendusel nädal pärast seda, kui tema esimene valik ametikohale, Nick Ayers, Georgia osariigist pärit poliitiline nõunik, kes töötab asepresident Mike Pence’i kabinetiülemana, ütles, et ta ei soovi töökohta vastu võtta ja soovib hoopis perekondlikel põhjustel Valgest Majast lahkuda. Ta ei olnud ainus, kes nädala jooksul kohati suisa piinliku protessi käigus presidendile „ei” ütles: seda tegi teiste seas ka endine New Jersey kuberner Chris Christie.

„Teile teatavaks,” säutsus president Trump ise eile õhtul, „MITMED inimesed tahtsid saada Valge Maja personaliülema ametikohta”. „Mick Mulvaney saab SUUREPÄRASELT hakkama.”

Ametnike sõnul jääb Mulvaney ametisse teadmata ajani, hoolimata märkest „kohusetäitja” tema ametinimetuse järel. „Ajalist limiiti ei ole. Ta on personaliülema asetäitja, mis tähendab, et ta on personaliülem,” ütles ametnik ajalehele. „Ta valiti ametisse, sest ta meeldib presidendile – nad saavad läbi.”

Mulvaneylt küsiti juba suvel, mil spekuleeriti, et ametis olev personaliülem John Kelly tahab õige pea Valgest Majast lahkuda, kas ta on ametikohast huvitatud. „Kui president palub mul hakata personaliülemaks, vastaksin ma „jah”,” ültes ta toona. „Kas ma saaksin hästi hakkama? Mul ei ole aimugi.”