Otsekoheses vestluses Euroopa Liidu juhtidega Brüsselis, ütles peaminister May, et juhul, kui Euroopa Liit ei ole nõus lahkumisleppe tingimusi Suurbritannia huvides parandama, võib ta selle kasvõi järgmisel nädalal parlamenti äkkhääletusele viia, vahendab ajaleht The Finacial Times (FT).

Arvestades, et May otsustas parlamendihääletuse korraldamisest eelmisel nädalal loobuda, olles hirmul, et see võib „märkimisväärse tulemusega” läbi kukkuda, võis tema väljaütlemist reedel näha kui ähvardust, et ta laseb parlamendisaadikutel lahkumisleppe veel enne jõulupühi läbi kukutada.

May lubas seda diplomaatide sõnul „salvaval kohtumisel” Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli, Prantsusmaa president Emmanuel Macroni ja Euroopa Liidu presidentide Jean-Claude Junckeri ja Donald Tuskiga. „Hetkel, mil Euroopa Liidult ei ole rohkem midagi saada, tuleb lepe hääletusele viia,” ütles üks Mayle lähedane nõunik FTle.

Aga Iiri peaminister Leo Varadkar hoiatas, et Euroopa Liit ei tolereeri leppe heakskiitmise protessi, kus üks osapool „tuleb iga mõne nädala järel pärast arutelusid oma seadusandliku koguga tagasi, et kaubelda välja midagi enamat... sellisel viisil ei saa rahvusvahelistes suhetes toimida”.

Euroopa Liidu ametnikud keelduvad edasistest läbirääkimistest – ja võimalikust erakorralisest tippkohtumisest –, sest nad näevad brittide palveid kui soovi hakata lahkumislepet ümber kirjutama.