Tippkohtumisel Brüsselis püüdis May veenda 27 Euroopa Liidu valitsusjuhti hakata välja töötama uute ja õiguslikult siduvate tagastiste kava, mis võib olla määrava tähtsusega, et võita üle leppe suhtes kriitilisi hääli ja saada sellele seadusandliku kogu heakskiit kodumaal, vahendab ajaleht The New York Times.

Aga hoolimata Euroopa juhtide rahustada püüdvatest sõnadest brittidele, anti Mayle mõista, et tema ideede pakett on liiga ebamäärane ja talle ei antud ka ühtki lubadust uute kohustuste võtmisest, mis May arvates võiks aidata tal kodumaal ummikseisust välja murda.

„Uusi õiguslikult siduvaid kohustusi ei hakata kehtestama,” ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, lisades, et „see on ilmselge”. Tema sõnul võib teatud küsimusi täpsustada, „aga mingeid läbirääkimisi toimuma ei saa”.

May paistis neljapäeval, hoolimata tõsistest lõhedest oma enda seadusandjate seas, optimistlik nagu alati, ja mitte esimest korda avaldati arvamust, et ta rääkis tippkohtumisel ähmast ja arusaamatut juttu. Junckeri sõnul tuli peaminister May välja „häguste ja selgusetute” soovitustega ja tema sõnul tuleks brittidel ometi välja öelda, mida nad tahavad Euroopa Liidult saada.

Arutelud õiguslikult siduvate garantiide osas võivad veel täna aset leida, aga neljapäeval tulevastest kohtumistest ega tähtaegadest mingit juttu ei olnud ning Junckeri südaöine avaldus paistis minevat selgelt vastuollu peaminister May palvega „endale leppe päästmisel varuvõimalusi mitte jätta”.

Arvestades poliitilist kraaklemist Londonis, tuleb Mayl Euroopa Liidu valitsusjuhte veenda, et nad ei raiska oma aega, tehes uusi järelandmisi, millele Suurbritannia parlament saaks taas „ei” öelda.