Otsingumootori esindaja selgitas USA Kongressi Esindajatekoja õiguskomiteele, et „ettevõte ei sekku otsingutulemustesse käsitsi”, vaid need põhinevad veebisaitide sisu indekseerimisel, vahendab uudistekanal Yahoo.

„Tänapäeval pakub Google otsingule tulemusi ükskõik millise märksõna sisestamisel. Otsingumootor kogub kokku ja salvestab oma indeksis koopiaid miljarditest lehtedest. Kui sisestada märksõna, sobitab see selle nendel lehtedel oleva sisuga kokku, järjestades tulemused rohkem kui kahesaja tingimuse põhjal,” ütles Pichai.

„Arvestame faktoreid nagu ajakohasus, värskus ja populaarsus ning ka seda, kuidas inimesed eelnevalt neid lehti kasutavad. Ja selle põhjal, nagu te teate, üritame me leida parima tulemuse teie otsingule,” lisas ta.

USA vabariiklaste enamusega Esindajatekoja õiguskomitee korraldas Picahi ülekuulamise, et arutada, kas Google'i otsingumootor kätkeb poliitilist kallutatust. Tegevjuhil tuli jagada selgitusi, kui kongresmen Lamar Smith tuli enda meelest välja „ümberlükkamatu tõendiga”, et otsingumootor viskab konservatiivsetel ideedele kaikaid kodaratesse.

Oma väidet esitledes tõi ta näite, et kui guugeldada sõna „idioot”, tuleb otsingutulemuste alt välja hulk pilte vabariiklasest president Donald Trumpist. 2000ndate keskel oli samasugune probleem ka vabariiklasest president George W. Bushil, kellest ilmus välja foto iga kord, kui guugeldada sõnapaari „haletsusväärne ebaõnnestumine”.