Võitu tähistada, kui üldse, ei saa aga pikalt, märgib ajaleht The New York Times.

Kuigi May elas võideldes üle järjekordse päeva, näib tema Euroopa Liidust lahkumise leppe tulevik süngem kui eales varem. Tal jääb endiselt puudu hääli, et parlament selle heaks kiidaks. Ja tõenäosus, et Euroopa Liit teeb järelandmisi, mida Mayl on ummikseisust väljasaamiseks vaja, on väike.

Õhtutundidel toimunud usaldushääletusel oli May jätkamise poolt 200 ja vastu 117 saadikut. Üllatavalt tugev parteisisene rahulolematus – rohkem kui kolmandik tooride parlamendisaadikutest –, tema valitsusele peegeldab raskusi, millega ta seisab silmitsi igasuguse leppe parlamenti viimisel. Aega jääb aga aina vähemaks ja hiljemalt järgmisel kuul tuleb lepe vastu võtta. Vastasel juhul tuleb Suurbritannial Euroopa Liidust lahkuda plaanitust hiljem või üldse ilma leppeta.

Hetkeks sai peaminister siiski pärast häbiväärset, tagasilööke täis nädalat tunnistada vähemalt üht võitu. „Uuendatud missioon on meie ees,” ütles ta eile pärast usaldushääletust Downing Streetil. „Anda inimestele see, mille eest nad andsid oma hääle: tuua rahvas taas kokku ja ehitada üles riik, mis tõesti töötab meie kõikide heaks.”

Aga isegi seda hetke varjutas kaotus.

May võitis usaldushääletuse alles pärast seda, kui lubas, et astub ametist tagasi, kui vaidlused Euroopa Liidust lahkumise üle on läbi, ega kandideeri valimistel 2022. aastal, ilmnes teadetest tooride seadusandjate kohtumiselt enne hääletust.

George Freeman, tooride parlamendisaadik, ütles, et May andis kohtumisel osalejatele mõista, et ta „arvestab ja austab partei tahet, võimaldades pärast Euroopa Liidust lahkumist uuel juhil valimistele vastu minna”.

Järgmine kord, millal Mayle oleks võimalik partei eeskirjade kohaselt umbusaldust avaldada, on alles aasta pärast, mis peaks andma peaministrile vahelduseks võimaluse ennekõike lahkumisleppe vastuvõtmisele keskenduda. Täna hommikul leidis aga osa tooride saadikutest, et May peaks tagasi astuma, arvestades, et rohkem kui kolmandik erakonna seadusandjatest teda ei toeta.