„Kui meil ei ole piiriturvalisust, lasen ma valitsuse töö peatada – meil on vaja piiriturvalisust,” teatas Trump, asudes vastamisi New Yorgi senaatori Chuck Schumeri ja California esindajatekoja liikme Nancy Pelosiga.

„Ma võtan selle enda peale. Mina olen see, kes peatab valitsuse töö. Ma ei kavatse selles sind süüdistada,” lisas ta, soovides pidada vaidlust telekaamerate ees, kuigi demokraadid soovitasid tal korduvalt jätkata läbirääkimisi kinniste uste taga.

„Nancy, see ei ole halb; seda nimetatakse läbipaistvuseks,” nähvas Trump pärast üht seesugust soovitust Pelosilt, kes pani riigipea proovile, kui lõi ettekujutuse olukorrast, mida ta kireldas kui Trumpi-seisakut, mille põhjuseks oleks tulevase esindajatekoja enamuse juhi sõnul „ebaefektiivne ja raiskav piirimüür”.

„Ameerika inimesed saavad aru, et me peame hoidma valitsuse töös, et miski ei õigusta seisakut, ja et me ei tohiks saada Trumpi-seisakut,” ütles Pelosi. Trump, kes kuulis oma nime, reageeris kiiresti: „Mida?” küsis ta.

Taoline ebatavaline sündmus Ovaalkabinetis tõstatas värskeid küsimusi selle kohta, kas ja kuidas õnnestub president Trumpil ja parlamendisaadikutel 21. detsembriks kokkuleppele jõuda, et hoida suurem osa valitsusest töös, arvestades jäiku positsioonivõtte mõlemal poolel.

Üsna lühikese kohtumise järel ütles demokraatide vähemuse juht Chuck Schumer, et Trump kiskus piirimüüri teemal „tujukat jonni”. Tema sõnul „andis president mõista, et tahab valitsuse töö peatada”.

Varsti pärast seda märkisid Schumer ja Pelosi avalduses, et Trumpi asi on ära hoida katastroof, mille ta ise lubas korraldada, võttes omaks nende ettepanek lükata vaidlus sisuliselt aasta võrra edasi, kiites heaks kuus mittevaidlusalust eelarvemeedet, mis pikendaks sisejulgeoleku rahastamist vähemalt ühe aasta võrra senisel tasemel, või pikendada kõiki seitset kulueelarvet ühe aasta võrra.