Ajakirjanduses spekuleeriti juba ammu, et John Kelly, kes kutsuti Valgesse Majja eelmisel aastal kordma tooma, aga kes sai õige pea aru, et Trumpi ei ole võimalik kontrollida, lahkub oma ametist, ja Trump andis sellest ajakirjanikele teada laupäeva õhtul enne suundumist jalgpallimängule Philapelphiasse, vahendab ajaleht The New York Times.

„John Kelly lahkub – ma ei tea, kas ma saan öelda, et läheb erru,“ ütles president. „Aga ta on hea mees. John Kelly lahkub selle aasta lõpus.“

Trump loodab uue personaliülemana väidetavalt näha asepresident Mike Pence’i kantseleiülemat Nick Ayersit, noort, aga suurte kogemustega poliitilist operaatorit. Ayersis näeb Trump seda, mis puudus sõjaväeohvitser Kellyl: kavalat poliitilist operaatorit, kelle tähelepanu keskmes oleks poliitika ja valimiskampaania õnnestumine, mida on riigipeal hädasti vaja, arvestades, et ta soovib kandideerida ka 2020. aasta presidendivalimistel.

Nick Ayers ja John Kelly

Ayers on aga vastuoluline kuju Trumpi orbiidil. Kui sai selgeks, et Ayers, kellel on president Trumpiga ebatavaliselt hea klapp, võib saada kabinetiülem Kelly ametikoha, andis mitu tippnõunikku presidendile mõista, et nad ei ole sellega päri ja see võib viia personali osalise lahkumiseni.

Kui Ayers nõustub töökohale asuma, nähakse tema ametisse nimetamist Valge Maja sees riigipea tütre Ivanka Trumpi ja tema abikaasa Jared Kushneri putšina, kes ei saa sugugi läbi John Kellyga, aga kellel on hea klapp Ayersiga. Valge Maja personali meelest „on kontroll nüüd nende käes“, ütles üks riigipea liitlasi.

John Kelly ja Ivanka Trump

Teiste võimalike kandidaatidena näeb president ka rahandusminister Steven Mnuchinit;
eelarvedirektor Mick Mulvaneyt; ja Ameerika Ühendriikide kaubandusesindajat Robert Lighthizerit.

Otsus ametist lahkuda tuleb Kellylt ajal, mil Valget Maja kummitab eriprokurör Robert S. Muelleri juurdlus, mis hakkab kuuldavasti jõudma oma viimastesse etappidesse, sh aruande avaldamiseni, mis peaks tooma üksikasjalikult välja tema järelduse võimaliku venelastega kokkumängu ja õigusemõistmise takistamise kohta. Trumpil tuleb õige pea hakata taluma ka uurimisi Kongressist, sest alates järgmisest kuust on kontroll seal demokraatide käes.

John Kelly ja Donald Trump

Kui Kelly, merejalaväe erukindral (neli tärni), suundus 2017. aasta juulis Valgesse Majja,
löömaks Läänetiivas kord majja, tõi ta austusväärsust Valgesse Majja, mis tol ajal oli peaaegu täis inimesi, kelle jaoks see oli nende esimene töö avalikus sektoris.

Hoolimata justkui sõjaväelise korra kehtestamisest, hakkas Kelly vaikselt aru saama, et mõttetu on üritada president Trumpi kontrollida, ja lõpuks suundus ta täiesti tagaplaanile, lubades Trumpil olla Trump ja kurtes kolleegidele, kui õnnetu ta oma töökohal on. Oma viimasel aastal ilmus ta tihti tööle hiljem ja lahkus varem, öeldes neile: „Ma lähen ära ega tule enam tagasi“.

Tema suhted president Trumpiga olevat aga halvenenud sedavõrd, et omavahel nad põhimõtteliselt enam ei räägi.