Tuntud kui „kollaste vestide“ protestiaktsioon – mis sai alguse kütuseaktsiisi tõusu tõttu ja mille nimi tuleneb autojuhtide helkurvestidest, mis protestijatel seljas – on kujunenud spontaanseks pahameeletormiks elatustaseme languse pärast, vahendab ajaleht The New York Times.

Valitsuse pressiesindaja Benjamin Griveaux ütles täna, et president Macron kaalub erakorralise seisukorra kehtestamist, et ennetada seda, mida kirjeldatakse kui üht halvimat meeleavalduslikku rahvarahutust enam kui kümme aasta jooksul.

Hajusal, näiliselt juhita ja interneti kaudu korraldatud protestiaktsioonil on süvenev ja laialdane toetust kogu Prantsusmaal, kus kõikjal toimus laupäeval meeleavaldusi. Teadaolevalt oli enamus neist rahumeelsed, kuigi kohati teatati ka vägivallast, näiteks Le Puy-en-Velay linnas, kus osa väidetavatest meeleavaldajatest otsustas põlema süüdata kohaliku prefektuuri.

Aga ennekõike muutusid protestid võikaks Pariisis, kus nendesse sulandus äärmuslasi nii vasakult ja paremalt tiivalt, rääkimata anarhistidest, kes kõik üritasid ära kasutada meeleavaldajate kasvavat rahulolematust. Vägivald ületas Macroni administratsiooni jaoks uue künnise ja pälvis ägedat vastukaja isegi hoolimata tõsiasjast, et oma meelsuse väljendamine tänavatel on seal maal tava.

Isegi kui enamuse sellest panid toime vandaalid, kes on asunud liikumist osavalt ära kasutama, oli laupäevane vägivald võimas sümbol. Tänapäeva talupoegade ja lihttööliste vastuhakk presidendile, keda põlatakse üha enam tema kuninglikkuse pärast, muutis riigi rikkamad boulevardid ja silmapaistvamad maamärgid tõelisteks sõjatandriteks.

Ametivõimude ja meeleavaldajate, aga ka professionaalsete vandaalide vaheline vastasseis levis üle pealinna, sh mitmetesse linna tuntumatesse piirkondadesse nagu Concorde ja Trocadero. Autosid keerati kummuli ja süüdati ka 1. ja 8. linnaosas, kaugel Champs-Élysées'st.

Tuilerie aedades Orangerie' muuseumi ees põles järjekordne auto. Ühel pool põlevat autot oli grupp inimesi kollaste vestidega, teisel pool aga märulipolitsei, kes neid pisargaasiga tõrjus.

Öö saabudes olid peamised tänavad kaetud klaasikildudega ja õhus oli tunda pisargaasi auru segatuna põlevatest autodest kerkiva suitsuga. Umbes sada inimest sai vigastada, sh üks, kes oli koomas pärast seda, kui teda tabas Tuileries lähedal pea piirkonda meeleavaldaja visatud raudlatt; Ööpäeva jooksul peeti kinni 268 inimest.

Kuigi Macron oli eile tuhandete kilomeetrite kaugusel Buenos Aireses, osaledes G20 tippkohtumisel, ei olnud tal võimalik sedapuhku toimuvat eirata, nagu tema valitsus on üritanud seda teha viimasel kolmel nädalal.

„Iial ei aktsepteeri ma vägivalda,“ ütles ta öösel pressikonverentsil Argentiinas. „Ükski põhjus ei õigusta võimude ründamist, äride rüüstamist ja seda, et möödujaid või ajakirjanikke ähvardatakse või et Triumfikaart rüvetatakse.“

„Inimesed, kes on selles vägivalla taga, ei taha muutust, nad ei taha parendusi, nad tahavad kaost,“ ütles ta, lisades: „nad tehakse kindlaks ja võetakse oma tegude eest kohtu kaudu vastutusele.“