Cohen, kes varem on öelnud, et jutud Moskva projektist lõppesid 2016. aasta jaanuaris enne eelvalimisi Iowas, ütles, et valetas kohusetundest Trumpi vastu, vahendab CNN.

„Ma tegin need avaldused, et olla kooskõlas Isik-1 poliitilise sõnumiga ja lojaalsusest Isik-1-le,” ütles Cohen. Isik-1-ks nimetatakse kohtudokumentides Trumpi.

Cohen, kes on kunagi kuulutanud, et astuks Trumpile määratud kuuli ette, teeb nüüd Muelleriga koostööd ja on andnud eriprokuröri büroole tunnistusi üle 70 tunni, teatas asjaga kursis olev allikas CNN-ile.

Varem sel aastal tunnistas Cohen end süüdi kaheksas kuriteoepisoodis teises kohtuasjas, mille algatas Manhattani prokuratuur.

Eilne paljastus on potentsiaalselt oluline, sest näitab, et Trump tegeles äriasjadega Venemaaga kampaania ajal, millesse Moskva sekkus, et aidata tal valituks saada.

See võib lõikuda ka muu Muellerile teada oleva informatsiooniga, mis võib presidendi poliitiliselt ja õiguslikult ohtu seada.

Trump reageeris Coheni tunnistusele eile Valges Majas, nimetades oma endist advokaati „väga nõrgaks”.

„Ta on nõrk inimene,” ütles Trump enne väljalendu Argentinasse.

Cohenile ei ole tegelikult kummaski kohtuasjas karistust määratud ja süüdistused, milles ta end augustis süüdi tunnistas, sisaldasid informatsiooni selle kohta, et Trump Organization maksis talle tagasi maksed, mis ta tegi või aitas korraldada, et varjata kahe naise väiteid seksuaalse läbikäimise kohta Trumpiga enne tema presidendiks kandideerimist.

Kirjas kongressile ja kongressi ees antud tunnistuses ütles Cohen, et ei nõustunud projektiga seoses Venemaale sõitma ega kaalunud Trumpil Venemaale sõita palumist. Samuti ütles ta, et ei mäleta olevat rääkinud projektist Venemaa valitsusega.

Eile tunnistas Cohen, et kõik need ütlused olid valed.

„Tõeliselt ja tegelikult ja nagu Cohen hästi teadis, oli Coheni Moskva projekti kohta esitatu (esindajatekoja ja senati luurekomiteedele) vale ja eksitav,” teatas Muelleri büroo.

„Cohen andis valeütlusi, et (1) minimeerida seoseid Moskva projekti ja Isik-1 vahel ja (2) jätta vale mulje, et Moskva projekt lõppes enne „Iowa eelvalimisi ja ... kõige esimesi eelvalimisi” lootuses piirata käimas olevat Venemaa-juurdlust,” teatas prokuratuur.

Süüdistused annavad täielikuma pildi Trump Organizationi jõupingutustest Moskva projektiga edasi liikumiseks.

Veel 2016. aasta juunis arutasid Cohen ja teine mees, keda nimetatakse Isik-2-ks, jõupingutusi Venemaa valitsuse toetuse saamiseks Moskva projektile. Isik-2 on Trumpi Venemaal sündinud kunagine äripartner Felix Sater, ütlevad informeeritud allikad.

Seejärel arutas Cohen projekti Trumpiga rohkem kui neil kolmel korral, mida ta on varem maininud, teatas prokuratuur. Ta andis sellest ülevaate ka Trump Organizationis töötanud Trumpi perekonnaliikmetele. Cohen nõustus ka Venemaale sõitma ja küsis Trumpilt võimaluse kohta, et ta sõidaks ise projekti asjus Venemaale. Lisaks sellele küsis Cohen kõrgetasemeliselt kampaaniaametnikult potentsiaalse ärireisi kohta Venemaale.

2016. aasta mais, kui Sater küsis Cohenilt, millal Trumpi reis peaks aset leidma, vastas Cohen, et see peaks toimuma siis, kui Trumpist saab pärast vabariiklaste kongressi presidendikandidaat. Sater ja Cohen rääkisid laialdaselt Coheni enda plaanitud reisi plaanidest, aga 2016. aasta juunis ütles Cohen Saterile, et ta ei lähe. Eile lisas Cohen kohtus: „Ma tahaksin märkida, et ma ei reisinud tegelikult sinna ega ole kunagi Venemaal käinud.”