MICT teatas BIRN-ile, et on teinud järelepärimise Eesti võimudele pärast kaebuste saamist kahe serblasest sõjakurjategija väidetava väärkohtlemise kohta, kes kannavad siin karistust.

Serbia justiitsministeerium teatas BIRN-ile, et kahel serblasest kinnipeetaval Milan Martićil ja Dragomir Miloševićil on Eestis mitmeid probleeme, sealhulgas ei saa nad kasutada oma õigust õiguslikule kaitsele ja neil ei ole ligipääsu korralikule tervishoiule.

„[Meditsiinilistest] kontrollidest ei teatata ette, turvameetmed on allpool inimväärikuse miinimumi – lahtiriietumisega läbiotsimised ja transport niinimetatud „puurides” - koos arstiga suhtlemise puudumisega,” teatas Serbia justiitsministeerium.

Ministeeriumi sõnul ei antud kahele süüdimõistetule kuni viimase ajani tõlki, kes nüüd külastab neid korra kolme kuu jooksul.

Serbia justiitsministeerium pöördus esimest korda ÜRO kohtu poole Martići ja Miloševići Eestist üleviimiseks vastavalt 2014. ja 2015. aastal.

Horvaatia serbia mässuliste endine juht Martić mõisteti süüdi 2008. aastal muu hulgas mõrvas, poliitilisel, rassilisel ja religioossel alusel tagakiusamises, vangistamises, deporteerimises, vara hävitamises, külade hävitamises ja tsiviilisikute ründamises Horvaatia sõja ajal.

Martić on kandnud oma 35-aastast vanglakaristust Eestis alates 2009. aastast ja taotlenud üleviimist 2014. aastal, kui tema advokaat viitas halvale meditsiiniabile, standarditele mittevastavatele ruumidele ja rehabilitatsiooniprogrammi puudumisele.

Bosnia serblaste armee Sarajevo-Romanija korpuse endine ülem Milošević mõisteti 2009. aastal 29 aastaks vangi tsiviilisikute terroriseerimise ja tapmise eest Sarajevo piiramise ajal 1994. ja 1995. aastal. Eestis on ta karistust kandnud alates 2011. aastast.

„Milošević, kes on haige ja vanas eas, peab töötama, et lubada endale esmaseid hügieenivahendeid... ja peseb ise oma pesu, sest pesumajateenus on samuti tasuline,” teatas Serbia justiitsministeerium.

Serbia kinnipeetavate elutingimuste teema tõstatas Serbia peaminister Ana Brnabić kohtumisel MICT presidendi Theodor Meroniga Belgradis 20. novembril.

Serbia valitsus teatas, et Brnabić palus uuesti kaaluda sõjakurjategijate Serbias karistuse kandmise lubamist.

MICT teatel peab selle otsuse aga Serbia ja teiste endise Jugoslaavia riikide puhul tegema ÜRO julgeolekunõukogu.

„Kuna endise Jugoslaavia tribunalis sõjakuritegudes süüdimõistetud on endise Jugoslaavia maade mõnedes ringkondades üsnagi populaarsed inimesed, siis võib neil olla raske aktsepteerida, et neid tavaliste vangidega sarnastes tingimustes hoitakse. Tartu vanglas hoitakse kokku kolme Jugoslaavia tribunalis süüdimõistetut, sealhulgas Martićit ja Miloševići. Nende vanglatingimused on paika pandud Eesti seadustega ning algusest peale on nende vangistuse käiku ja õiguste tagamist jälginud MICT ja Punane Rist. Samuti on neid sageli külastanud Serbia konsulaartöötajad,“ kommenteeris Eesti justiitsministeerium Delfile.