Viidates kroonprintsi ja kuningas Salmani kindlatele eitustele oma seotuse kohta mõrvaga ütles Trump, et „võib-olla tuleks maailm vastutusele võtta, sest maailm on julm koht. Maailm on väga, väga julm koht”, vahendab Associated Press.

Kriitikud kongressis ja kõrged ametiisikud teistes riikides süüdistavad Trumpi inimõiguste eiramises ja Saudi Araabiale vabade käte andmises majanduslikel põhjustel, sealhulgas kuningriigi mõju tõttu ülemaailmsele naftaturule.

Trump teatas sel nädalal, et ei karista Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani Washington Posti kolumnisti Khashoggi mõrva ja tükeldamise eest karmimalt.

„Minu poliitika on väga lihtne: Ameerika eelkõige, hoiame Ameerika taas suurena ja see on see, mida ma teen,” ütles Trump ajakirjanikele pärast tänupüha telefonikõnet sõjaväelastele.

Kroonprints ja tema isa, kuningas Salman ütlesid, et ei pannud seda metsikust toime, kuulutas Trump.

„See on kohutav asi. See on mulle ebameeldivam kui teile. Aga fakt on see ... nad loovad tohutut rikkust, tõesti tohutult töökohti oma ostudega ja mis on väga tähtis, nad hoiavad nafta hinda all.”

USA luureagentuurid on jõudnud järeldusele, et kroonprints andis käsu Khashoggi tapmiseks Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis, teatas selle hinnanguga kursis olev USA ametnik.

Teised asjaga tuttavad allikad hoiatavad, et kuigi on tõenäoline, et kroonprints oli mõrvaga seotud, jäävad küsimused tema süü ulatuse kohta.

Mitmed kongresmenid on mõista andnud, et USA-l ei ole „suitsevat relva”, mis tõestaks, et kroonprints oli vastutav. CIA-d ja teisi luureagentuure on üles kutsutud jagama avalikkusega seda, mida nad on presidendile mõrva kohta teada andnud.

„Ma vihkan seda kuritegu,” ütles Trump Floridas puhkusel viibides. „Ma vihkan, seda, mis on tehtud. Ma vihkan kinnimätsimist ja ma ütlen teile seda – kroonprints vihkab seda rohkem kui mina.”

Trump ütles, et CIA „osutab sellele mõlemas suunas ja nagu ma ütlesin, võib-olla ta tegi seda, võib-olla mitte. Aga ma ütlen väga selgelt, et see on väga tähtis liitlane ja kui me lähme kindla standardi järgi, ei saa meil olla liitlasi peaaegu mitte üheski riigis.”

Trump tõrjus ka mõtte, et tema keeldumine saudide karistamisest julgustab teisi valitsusi ajakirjanikke ründama ja muid inimõiguste rikkumisi toime panema.