Al-Saudi perekonna kümned printsid ja kaugemad sugulased tahavad näha muudatust pärimisliinis, aga nad ei tegutse nii kaua, kuni kroonprintsi 82-aastane isa, kuningas Salman elus on, teatasid allikad. Nad tunnistavad, et kuningas ilmselt ei pöörduks oma lemmikpoja vastu.

Pigem arutatakse võimalust, et pärast kuninga surma asuks troonile Salmani noorem täisvend ja kroonprintsi onu, 76-aastane prints Ahmed bin Abdulaziz, rääkisid allikad.

Allikate sõnul oleks kuningas Salmani ainsal elus oleval vennal prints Ahmedil perekonnaliikmete, julgeolekuaparaadi ja mõnede lääneriikide toetus.

Prints Ahmed oli üks vaid kolmest valitseva perekonna tähtsamatest liikmetest koosneva truudusnõukogu liikmest, kes olid 2017. aastal Mohammed bin Salmani kroonprintsiks saamise vastu, teatasid tollal kaks Saudi Araabia allikat.

Saudi õukond koosneb sadadest printsidest. Erinevalt Euroopa kuningakodadest ei ole automaatset troonipärimist isalt vanimale pojale. Selle asemel näevad kuningriigi hõimutraditsioonid ette, et kuningas ja vanemad perekonnaliikmed valivad enda arvates kõige sobivama troonipärija.

USA kõrged ametnikud on saudidele viimastel nädalatel mõista andnud, et toetaksid potentsiaalse troonipärijana prints Ahmedi, kes oli ligi 40 aastat asesiseminister, teatasid asjaga otseselt kursis olevad saudi allikad.

Nende allikate sõnul on nad kindlad, et prints Ahmed ei muudaks ega tühistaks ühtki Mohammed bin Salmani ühiskondlikku ega majanduslikku reformi, kuid austaks olemasolevaid relvaostulepinguid ja taastaks perekonna ühtsuse.

Ühe USA ametniku sõnul ei kiirusta Valge Maja end kroonprintsist distantseerima, vaatamata kongresmenide survele ja Luure Keskagentuuri (CIA) hinnangule, et Mohammed bin Salman andis korralduse Khashoggi mõrvamiseks. See võib aga muutuda, kui president Donald Trump saab luurekogukonnalt lõpliku raporti Khashoggi mõrva kohta.

Saudi Araabia allikate sõnul ei ole USA suhtumine Mohammed bin Salmani jahenenud ainult kahtlustatava rolli tõttu Khashoggi mõrvamises. Kroonprints õhutas hiljuti kaitseministrit uurima alternatiivseid relvaostuvõimalusi Venemaalt, teatasid allikad.