Reedel kell 14.13 said päästjad väljakutse Kohtla-Järve linna Ahtme linnaossa Altserva tänavale, kus kortermaja korteris hakkas tööle vingugaasiandur. Korteri elanikud läksid kiiresti välja ning helistasid häirekeskusesse. Päästjad kontrollisid enda anduritega üle kogu trepikoja, kuid gaasireostust ei avastanud. Nad ütlesid korteri peremehele, et ta kutsuks hooldusfirma, enne seda ei tohi gaasiseadet kasutada.

Pühapäeval kell 20.54 teatati, et Kohtla-Järvel Järve linnaosas Pärna tänaval hakkas kolmeaastasel lapsel vannitoa kasutamisel halb. Mõõtmistulemused näitasid kõrgenenud vingugaasi taset. Kiirabi toimetas lapse tervisekontrolliks haiglasse. Kontrolliti ka teisi kortereid ja ühest neist toimetati haiglasse kontrolli 42-aastane naine. Trepikoda ja korterid tuulutati.

Päästetöö juhi sõnul ei olnud kontrollitud korterites vingugaasiandureid.

Päästjad paluvad inimesi suhtuda päästetöö käigus vingugaasiga seotud sündmustesse mõistvalt. Võib juhtuda, et kui ühes korteris on tuvastatud gaasileke, siis tekib vajadus kontrollida terve trepikoja kortereid ja seda isegi öösel.

Vingugaasiandur annab häiret vaid siis, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus hakkab lähenema tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele ning esimene ja kõige lihtsam samm, mida igaüks saab kohe teha, on osta vingugaasiandur. Selle aasta 1. jaanuarist on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade.

Mida teha, kui vingugaasiandur hakkab tööle?

Esmasena tuleb kiiresti avada aknad, uksed ja ruum korralikult tuulutada.

Lülitada välja kõik kütteseadmed, kustutada tuli ahjus või pliidi all.

Kutsuda kohale kvalifitseeritud tehnik, kes aitab probleemi lahendada, enne ei tohi kütteseadmeid sisse lülitada.

Kui keegi põeb vingugaasimürgistuse sümptomeid, milleks on peavalu, pearinglus, iiveldus ja oksendamine siis tuleb kutsuda kohale kiirabi ja toimetada kannatanud viivitamatult värske õhu kätte.

Tähtis:

Järelevalvet gaasiseadmete ja gaasipaigaldiste kasutuselvõtu, kasutamise ja korrashoiu üle teostab tehnilise järelevalve amet (TJA).

Lisainfo kodutarbija gaasiohutuse kohta leiab siit: www.tja.ee/et/gaasiohutuse-meelespea