Ajaleht The Guardian kirjutab, et Tai seadusandjate värske eelnõu eesmärk on hakata kanepiturgu reguleerima, et võimaldada marihuaana tarvitamine meditsiinilistel eesmärkidel. Mehhiko senaatorite üleskutsel soovitakse samal ajal seadustada kanepi omamine, kasvatamine ja avalik kasutamine, vahendab ajakiri Newsweek.

Otsusega muudetakse märkimisväärselt mõlema riigi narkopoliitikat, ennekõike Taimaal, mis on tuntud oma karmide uimastiseaduste poolest, mille kohaselt on võimalik kaubitseja ka surma mõista.

Arvatakse, et kui rahvuslik seadusandlik nõukogu kiidab eelnõu heaks, võib meditsiinilistel eesmärkidel marihuaana müümine ja omamine muutuda seal seaduslikuks veel sel aastal.

Tai seadusandja Somchai Sawangkarn usub, et see on esimene samm kanepi legaliseerimisel. „Võimaldada kanepi kasutamine meelelahutuslikult: selleks ei ole meie ühiskond veel valmis, mistõttu ma soovin kõigepealt teha esimese sammu – pidades silmas meditisiinilist aspekti,“ ütles Somchai uudisteagentuurile AP. „Kui lubada sellest meditsiinilisi produkte valmistada, võib kuue kuu või aasta pärast juhtuda, kui ühiskond on selleks valmis, et sellest saab toidulisand… Ja lõpuks võib seda kasutada ka meelelahutuslikel eesmärkidel.“

Ülemkohtu võim

Mehhiko ajalugu ei ole kergemate killast, kui teemaks tulevad narkootikumid. Aastaid on kaubitsejad kasutanud riiki sisuliselt läbikäiguhoovina, varustamaks USA turgu erinevate narkootikumide, sh „popsuga“.

Ametlik sõda narkootikumide vastu on kestnud rohkem kui kümme aastat, nõudes selle aja jooksul kui mitte mitusada, siis vähemalt mitukümmend tuhat inimelu. Juba mitmendat aastat vältab debatt, kas narkosõda ikka täidab oma ülesannet.

Tänavu oktoobris ütles oma sõna Mehhiko Ülemkohus, langetades otsuse, mille kohaselt meelelahustuslikul eesmärkidel kanepi täielik keelustamine on vastuolus põhiseadusega. Otsus tähendab, et Mehhiko hakkab astuma ühte jalga Kanada, Uruguay ja mitme Ameerika Ühendriikide osariigiga, võimaldades kanepit seaduslikult turundada. Ajaleht The Guardian kirjutab, et kanepiküpsetiste müümist siiski ei lubata.

„Täna otsustas meie riik muutuda,“ ütles Mehhiko senaator Olga Sanchez Cordero seadusandjatele neljapäeval, leides, et sellega on võimalik narkosõja ohvrite arvu vähendada.

Ka USA osariik Michigan otsustas neljapäeval pärast vastavasisulist rahvahääletust legaliseerida kanepi kasutamise meelelahutuslikel eesmärkidel. Juba jaanuaris ametisse astuv uus kuberner demokraat Gretchen Whitmer lubas muu seas kaaluda armuandmist mõnede varasemate mittevägivaldsete kanepikuritegude eest.