Soome lennuohutusteenistus andis nädala alguses esimest korda õhuliiklusele hoiatuse navigatsioonisüsteemi GPS ulatuslike häirete kohta Lapimaal, vahendab Yle Uutiset.

Hoiatus kattis Soomes piirkonna, mis algas lõuna-põhja suunal Rovaniemist põhjas ning ulatus Norra piirini ning lääne-ida suunal Kittiläst Vene piirini.

Hoiatuse avaldas teisipäeval Soome lennuohutuse eest vastutav riigiettevõte ANS Finland (Air Navigation Services Finland).

Tegemist oli pilootidele antava hoiatusega NOTAM (Notice to Airmen), mis kehtis teisipäevast kolmapäeva keskööni.

Hoiatust võis lugeda ka Eurocontroli veebilehel.

ANS Finlandi operatiivjuhi Heikki Isomaa sõnul saadi hoiatuse andmiseni viinud informatsiooni muu hulgas kaitseväelt.

„Me oleme saanud informatsiooni ka kaitseväelt. Informatsioon avaldati kohe, kui me selle saime,” vastas Isomaa küsimusele, kas informatsioon tuli kaitseväelt. „Me oleme saanud erinevatest allikatest informatsiooni, et Põhja- või Kirde-Soomes võib GPS-signaal olla ebausaldusväärne. Informatsioon taheti anda lennufirmadele ja õhuliiklejatele teadmiseks ohutuspõhjustel.”

Isomaa sõnul anti hoiatus igaks juhuks suurele piirkonnale.

Isomaa ei nõustunud hinnangut andma, kust segamine lähtus.

Soome kaitseväe kommunikatsioonijuht, kolonel Sami Nurmi ütles Ylele, et kaitsevägi seda teemat ei kommenteeri. Nurmi soovitas küsida kommunikatsiooniametilt.

Põhja-Norra lennuliikluse GPS-i häiretest teatas eelmisel reedel Kirkenesis välja antav väljaanne Barents Observer.

Norra andis hoiatuse GPS-i segamise kohta välja juba oktoobri lõpus. Samal päeval algas NATO suurõppus Trident Juncture. See lõppes kolmapäeval ja sellel osales ka Soome.

Norra hoiatus pilootidele kehtib endiselt ja peaks lõppema alles täna pärastlõunal. Norra hoiatuse on oma bülletäänis avaldanud ka ANS Finland.

Norra hoiatus puudutab Soome ja Venemaa piiride lähedal olevat Kirkenesi lennuohutuspiirkonda.

Norras on samas piirkonnas GPS-i segamist täheldatud juba vähemalt aasta tagasi. Norra võimude hinnangul lähtub segamine Venemaalt.

Norra kommunikatsiooniamet Nkom hindas eelmisel sügisel, et segamine lähtub Venemaalt. Soome kommunikatsiooniamet vastas siis, et ei ole saanud segamise kohta informatsiooni.

Yle küsis Soome kommunikatsiooniametilt, kas neil on informatsiooni Norras teatatud GPS-i segamise kohta viimasel ajal. Kommunikatsiooniamet vastas teisipäeval, et neil ei ole muud informatsiooni kui see, mida on öeldud eelpool mainitud Barents Observeri artiklis.

Eile täpsustas kommunikatsiooniamet oma vastust, olles kuulnud ANS Finlandi Soomet puudutavat hoiatust.

Jarmo Ilme kommunikatsiooniametist ütles, et segamise kohta on olnud informatsioon, aga et keegi ei ole teatanud häirete all kannatamisest, ei ole ametil põhjust sekkuda.

Norra ja Soome võimud kinnitavad, et GPS-signaali segamine ei sea lennuliiklust ohtu, sest lennukitel on ka teisi navigeerimisvahendeid.