Ajalooline kohtuprotsess leiab aset Brooklyni föderaalkohtus ja vältab tõenäoliselt kevade alguseni, vahendab uudisteagentuur AFP.

Ameerika Ühendriikidele anti Guzmán Mehhiko poolt välja 2017. aastal pärast seda, kui ta järjekordselt pärast vanglamüüride vahelt põgenemist tabati.

„Jupats“ on kõrge turvalisusega vanglatest põgenenud korduvalt, 2001. aastal smugeldasid korrumpeerunud valvurid ta vanglast välja pesukorvi peidetuna, 2016. aastal põgenes ta vanglast mööda oma kongi vannitoast alguse saavat 1,5 kilomeetri pikkust tunnelit.

Hüüdmini „Jupats“ tuleneb Guzmáni 167-sentimeetrisest pikkusest. Oma lühikesest kasvust hoolimata on ta narkoäris aga jõudnud suurtesse kõrgustesse. USA rahandusministeeriumi teatel oli ta kuni järjekordse tabamiseni 2014. aastal maailma mõjuvõimsaim narkoparun, juhtides narkokartelli Sinaloa, mis varustab umbes kolmandikku USA narkoturust.

Arvestades, milles meest süüdistatakse, on rohkem kui tõenäoline, et 61-aastane Guzmán ei vabane vähemalt seaduslikul teel trellide tagant enam kunagi.