Türgi peaprokuröri Irfan Fidani hinnangul kägistati ajakirjanik vahetult pärast konsulaati sisenemist. Prokuröri sõnul lõppes tema esmaspäevane kohtumine Saudi kolleegidega "tulemusteta". Saudi Araabia kokkusaamist kommenteerinud ei ole.

BBC kirjeldas, et Türgi prokuratuuri avalduses oli kirjas, kuidas Khashoggi kägistati vahetult pärast Saudi Araabia konsulaati sisenemist, misjärel ta jäsemed eemaldati ja hävitati koos ülejäänud kehaosadega.

Khashoggi, USA meedia heaks töötav Saudi ajakirjanik, oli oma kodumaa valitsejate terav kritiseerija. Mehe surnukeha pole tänaseni leitud. Türgi, USA ja Saudi Araabia on aga kõik kinnitanud, et ajakirjanik tapeti Saudi Araabia konsulaadi ruumides. Küll aga puudub üksmeel tema surma täpsemate asjaolude osas.

Kes keda süüdistab?

Türgi peaprokurör taotles reedel 18 Saudi Araabia kodaniku väljaandmist, keda on alust kahtlustada seotuses Khashoggi tapmisega.

Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir ütles reedel julgeolekukonverentsil Bahreinis, et Saudi Araabia tapjaid välja ei anna. „Juurdlus käib Saudi Araabias ja nende üle mõistetakse kohut Saudi Araabias,“ rõhutas ta.

Iraani president Hassan Rouhani kuulutas nädala eest, et mõrva poleks USA kaitseta saanud toimuda. „Ma ei arva, et üks riik söandaks sellise kuriteo toime panna ilma Ameerika kaitseta,” ütles riigipea.

USA välisminister Mike Pompeo teatas eelmisel nädalal, et 21 Saudi Araabia kahtlusaluse viisa tühistatakse või võetakse neilt õigus viisat saada. President nimetas mõrva ümber keerlevat segadust halvaks kinnimätsimiseks, kuid ei uskunud Saudi Araabia kuninga Salmani või kroonprints Mohhamed bin Salmani seost mõrvaga.

„Neil oli väga halb algne kontseptsioon. See viidi viletsalt läbi. Ja kinnimätsimine oli üks halvemaid kinnimätsimiste ajaloos. See on väga lihtne. Halb diil. Sellele poleks kunagi pidanud mõtlema. Keegi keeras tõsiselt käki kokku,” ütles Trump eelmise nädala teisipäeval.

Samuti leidis Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov süüdistused Saudi Araabia kuningliku perekonna aadressil olevat kohatud. „On olemas kuninga ametlik avaldus, on olemas kroonprintsi ametlik avaldus. Mingeid aluseid neid mitte uskuda ei tohiks põhimõtteliselt kellelgi olla,” rõhutas Peskov.