„Ma olen otsustanud kutsuda Taani suursaadiku Teheranis konsultatsioonideks tagasi... Taani ei saa kuidagi leppida, et Iraani luureteenistusega seotud inimesed kavandavad rünnakuid inimeste vastu Taanis,” ütles Taani välisminister Anders Samuelsen ajakirjanikele, vahendab The Local.

Samuelseni sõnul oli plaanitud operatsioon täiesti vastuvõetamatu ning potentsiaalsetest sanktsioonidest lubas ta rääkida partnerite ja liitlaste, sealhulgas Euroopa Liiduga.

Varem eile teatas Taani politsei luureteenistuse PET juht Finn Borch Andersen, et PET usub, et Iraani luureteenistus kavandas rünnakut Taanis kolme iraanlase vastu, keda kahtlustatakse Ahvazi araabia vabastusliikumisse kuulumises.

21. oktoobril vahistati Iraani päritolu Norra kodanik, keda kahtlustatakse rünnaku korraldamises ja Iraani heaks spioneerimises. Kahtlusalune vahistati Rootsis, teatas Rootsi julgeolekupolitsei Säpo.

Iraan on Taani süüdistusi eitanud ja välisministeeriumi pressiesindaja Bahram Ghasemi ütles, et tegemist on Euroopa Iraani-vastase vandenõuga.

Septembri lõpus süüdistas Teheran Taanit, Hollandit ja Suurbritanniat terroristide võõrustamises, keda Iraan süüdistab rünnakus peamiselt araablastest elanikkonnaga Ahvazi linnas Edela-Iraanis. Rünnakus hukkus 24 inimest.

„On täiesti vastuvõetamatu, et Iraan või mõni teine välisriik kavandab mõrvu Taani pinnal,” ütles Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen Twitteris. „Edasist tegevust Iraani vastu arutatakse EL-is.”

Eile kutsuti Taani välisministeeriumi vaibale Iraani suursaadik Kopenhaagenis.

PET teade lõpetas nädalaid kestnud spekulatsioonid meedias selle üle, miks sulges Taani 28. septembril mitmeks tunniks Rootsi viivad sillad ja katkestas laevaühenduse. Mobiliseeriti sadu politseinikke ja sõjaväelasi. PET tunnistas, et see operatsioon oligi mõeldud Iraani operatsiooni nurjamiseks.