"11. oktoobril viibis Lasnamäel Punase tänaval asuvas korteris ehitaja, kes avas korteriukse. Sisse lendas tundmatu mees kirvega ning tõukas käega ukse juures olnud ehitaja kõrvale," kirjutas lugeja. "Ründajal olid narkojoobe märgid. Ta nõudis välja 240 eurot, selgitamata, mille eest." Pärast nõudmiste esitamist hakkas sissetungija lugeja sõnul üht juba korda tehtud tuba kirvega lõhkuma.

Alles pärast politseile helistamist jooksis kirvemees korterist välja tänavale, kus istus musta Toyota Corollasse ja kihutas minema. Kirjutaja sõnul politsei sündmuskohale ei ilmunud. "Minge kohtusse," olevat politsei põhjendanud rüüsteretke kui tsiviilmenetlusse kuuluvat.

"Vedas, et ehitusmees viga ei saanud, vaid pääses ehmatusega. Kus on garantii, et kirvemees jälle ei tule? Ja milleks meile üldse politsei," küsis kirjutaja retooriliselt.

Politsei kirjeldas olukorda teisiti

Delfi uuris politseilt juhtunu kohta. Kas selline lugu leidis tõesti aset? Kas politsei jättis sellele reageerimata? Politsei kirjeldus toimunust oli pisut teistsugune.

"Teile kirjutanud isik kirjeldas situatsiooni teistmoodi, kui ta seda numbrile 112 helistades rääkis. Hädaabinumbrile helistanud isik ütles, et korterit remonditi ja sinna oli tööle palgatud kaks inimest," ütles Politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja Viktoria Korpan.

Helistaja sõnul sai üks töölistest 500 eurot avanssi. Sellega ta aga rahule ei jäänud ning nõudis korteriomanikult raha juurde. Helistaja ütles, et naaber avas ukse pahasele töötajale, kes siis tõmbas korteris iseenda pandud tapeedi seinalt maha.

Helistaja ei osanud töötaja nime öelda, sest ta oli palgatud teise töötaja poolt, kes parandustöid tegi. Töötajatega töölepingut sõlmitud ei olnud.

Korpani sõnul helistati häirekeskusest teavitajale tagasi, et olukorda täpsustada ja aru saada, kas politsei sekkumine on vajalik. "Kõnest ei selgunud, et kellegi elu ja tervis oleks ohus olnud. Selgus, et helistaja ise ei olnud sel hetkel remonditavas korteris ja vahendas olukorda kahe ehitaja sõnade kaudu. Vestluses polnud infot, et ründaja olnuks joobes või ähvardanuks kedagi. Või et kellelegi põhjustataks füüsilist valu," ütles PPA pressiesindaja.

Tööleping aitab arusaamatusi vältida

Kellegi vara või sellele tehtud kahju hüvitamist puudutavad juhtumid peaks selgeks arutatama kohtus tsiviilhagi korras. Seega on sellel puhul tegemist kahe inimese vahelises vaidlusega, mille lahendamisega tegeleb kohus.

"Numbrile 112 peaks helistama vaid siis, kui kellegi elu või tervis on ohus või kui on vaja vahetut sekkumist politsei, päästetöötajate või kiirabi poolt," rääkis Korpan. Hädaabinumbrile helistades peaks kirjeldama olukorda, aadressi ja käituma vastavalt Häirekeskuse töötajate juhistele.

Kui isik vajab infot või nõu, siis seda saab küsida PPA infonumbrilt 6123000, kuhu saab helistada esmaspäevast reedeni kella kaheksast kuni seitsmeni.

"Vältimaks arusaamatusi teenuste ostu või vahenduse osas, soovitame sõlmida kirjalikud kokkulepped, et töölevõtja ja töötaja õigused oleksid kaitstud ning teenuseid osutataks lubatud raha eest või raha makstakse tehtud töö eest," soovitas Korpan.