Alles ligi 1500 kilomeetri kaugusel piirist asuvad migrandid võivad kohale saabuda alles nädalate pärast, vahendab CNN.

„Meie operatsioonide kontseptsioon on suunata kohale meie sõjalised vahendid prioriteediga koonduda Texase lõunaossa ja siis Arizonasse ja siis Californiasse,” ütles kindral Terrence O’Shaughnessy eile, lisades, et sõdurid, kes tavaliselt relvi kannavad, teevad seda ka piiril.

Pentagon saadab kohale ka meditsiiniüksused, komandopunktid, sõjaväepolitseiüksused ja strateegilise õhutranspordi võimekused, sealhulgas neli suurt transpordilennukit, ning öövaatlusseadmetega varustatud helikopterid.

Kindral O’Shaughnessy sõnul on kogu tegevus kooskõlas föderaalstatuudiga, mis keelab sõjalise jõu kasutamise riigisiseste seaduste jõustamiseks.

Lisaks sõjaväelastele saadetakse piirile täiendavalt piirivalvureid, teatas piirivalve juht Kevin McAleenan, kelle sõnul on sisejulgeolekuministeerium valmis pannud tuhat piirivalvurit, sealhulgas 250 taktikalise jõustamise ametnikku ja mobiilse reageerimise meeskondade professionaalid.

„Meie sõnum karavani organiseerijatele ja sellest osavõtjatele on lihtne,” teatas McAleenan. „Me ei luba suurel grupil ebaturvalisel viisil Ühendriikidesse siseneda.”

Ei McAleenan ega O’Shaughnessy avaldanud, kui palju see kõik maksumaksjatele maksma läheb.

Kriitikute sõnul on kogu see tegevus poliitiline etendus, mis on mõeldud tähelepanu kõrvalejuhtimiseks „tõsistelt poliitiliste mõrvade ja meedia pommitamise katsetelt ning religioosselt ja rassiliselt motiveeritud tulistamistelt”.

Trump teatas eile Twitteris, et Kesk-Ameerikast teele asunud migrandikaravanis on „jõuguliikmeid ja väga halbu inimesi”.

„Palun minge tagasi,” kirjutas Trump eile Twitteris migrantidele, kes on umbes 1400 kilomeetri kaugusel ja liiguvad tempos 30-50 kilomeetrit päevas. „Teid ei lasta Ühendriikidesse sisse, kui te ei läbi seaduslikku protseduuri. See on sissetung meie maale ja meie sõjavägi ootab teid!”

Migrandid tahavad varjupaika taotleda, aga see on võimalik ainult tagakiusamise või vägivalla eest põgenemisel ja piirile jõudmisel.

„Operatsioon Ustav Patrioot” peaks algama 5. novembril ja kestma 15. detsembrini, teatas riigikaitseametnik CNN-ile.

USA ametnikud rõhutasid, et sõdurid on piiril tsiviilvõimude toetuseks ja ei oodata, et nad migrantidega otseselt kontakti astuvad. Kui sõdurid kannavad relvi, on need ametnike sõnul ainult enesekaitseks.