Eesti välisminister Sven Mikser sõnas täna Saudi-Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrva kommenteerides, et tegu on erakordselt jõhkra kuritööga, mis mõjutab kindlasti Saudi-Araabia suhteid kõigi demokraatlike riikidega.

„Khashoggi surma asjaolude osas on vajalik põhjalik, läbipaistev ja sõltumatu uurimine ning kõik süüdlased tuleb välja selgitada ja vastutusele võtta, sõltumata nende positsioonist ühiskonnas või kuningriigi võimuhierarhias," sõnas Mikser.

Mikseri sõnul nõudsid nad teiste Euroopa Liidu riikidega juba 19. oktoobril tehtud ühisavalduses sõltumatut ja läbipaistvat uurimist. „Edasisi samme arutame kindlasti siis kui Khashoggi tapmise asjaolud on välja selgitatud," lisas Eesti välisminister.

„Kuna Saudi-Araabia võimude selgitused Khashoggi saatuse osas on alates ajakirjaniku kadumisest pidevalt muutunud, tuleb ka nende praegusesse versiooni toimunust suhtuda kriitiliselt. Loodetavasti annab Türgi võimude poolt läbi viidava uurimise järelduste avalikustamine maailma avalikkusele selge ja ilustamata pildi sellest, millised olid Khashoggi tapmise asjaolud ning kelle teadmisel ja korraldusel veretöö toime pandi," ütles Mikser.

Khashoggi kadus 2. oktoobril pärast seda, kui oli läinud Istanbuli Saudi Araabia konsulaati oma lahutusdokumendile järele. Pärast seda pole teda enam nähtud.