59-aastane dissidendist ajakirjanik suri saudide versiooni kohaselt kägistamise tagajärjel pärast endaalgatuslikku rusikavõitlust viieteistkümne luureametnikuga, vahendab uudistekanal BBC.

Ajaleht The Washington Post, millele Khashoggi arvamusartikleid kirjutas, teatas anonüümsetele ametnikele viidates, et audio- ja videosalvestused tõestavad, et Khashoggi mõrvati konsulaadis ja tükeldati seejärel.

Ajalehe Yeni Şafaki teatel on salvestusel kuulda Saudi Araabia konsulit Mohammed al-Otaibit Khashoggi piinamise ajal ütlemas: „Tehke seda väljas. Te tekitate mulle probleeme.”

Tundmatu mees vastab selle peale: „Kui sa tahad Saudi Araabiasse tulles elada, ole vait!”

Trump: ma ei ole rahul

USA president Donald Trump muutis laupäeval oma varasemat seisukohta ja ütles, et ta ei ole siiski rahul Saudi Araabia selgitusega ajakirjaniku surma kohta.

„Ma ei ole rahul, kuni me leiame vastuse,“ ütles Trump usutluses ajalehele The Washington Post, soovimata aga tühistada relvatehingut saudidega.

„Meil on 450 miljardi dollari suurune tellimus: see on rohkem kui miljon töökohta. Meile endale ei ole taolise tellimuse peatamine kuigi hea, sest see teeb meile palju rohkem haiget kui neile,“ rääkis ta. „On ka igasuguseid muid võimalusi, mida me saame teha, sh kehtestada sanktsioonide paketi.“

Kanada välisminister Chrystia Freeland mõistis laupäeval hukka Saudi Araabia selgituse ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise kohta ja avaldas ajakirjaniku perekonnale ja lähedastele kaastunnet.

„Väljapakutud selgitused on vasturääkivad ja ebausutavad,“ ütles ta. „Me kordame üleskutset Khashoggi tapmise põhjalikuks uurimiseks tehes täielikku koostööd Türgi võimudega. Tapmises süüdi olevad isikud tuleb võtta vastutusele ja tuua õigusemõistmise ette.“

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini kutsus laupäeval üles ajakirjanik Khashoggi äärmiselt murettekitavat surma põhjalikult uurima. „Euroopa Liit koos oma partneritega nõuab põhjalikku, usaldusväärset ja läbipaistvat uurimist, mis tooks selguse tapmise asjaoludesse ja viiks süüdlaste vastutuselevõtmiseni,“ ütles ta.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles laupäeval, et ajakirjaniku tapmise eest vastutavatel inimestel tuleb anda vastust oma tegude eest. „Me ootame Saudi Araabialt läbipaistvust tema surma asjaoludes, sest seni välja tuldud kirjeldus on juhtunu kirjeldamiseks ebapiisav,“ ütles ta ühisavalduses välisminister Heiko Maasiga.

Ajakirjanike rahvusvaheline ühendus Piirideta Ajakirjanikud (RSF) kutsus laupäeval riike üles jätkama olulist survet ja võtma Saudi Araabia vastutusele, sest vastasel juhul on Ar-Riyadil võimalik oma tegevust jätkata.

„Igasugused katsed lõpetada surve Saudi Araabiale ja nõustuda kompromissiga tähendaks sisuliselt anda kuningriigile, kes vangistab, piitsutab, röövib ja tapab uurida ja vaielda söandavaid ajakirjanikke, luba tappa,“ säutsus ühenduse peasekretär Christophe Deloire oma Twitteri kontol.