Assange esitas hagi pärast seda, kui Ecuador ähvardas kevadel võtta WikiLeaksi asutajalt kaitse ja keelata tal suhtluse välismaailmaga, sh. ajakirjanike ja inimõigusorganisatsioonidega, vahendab uudistekanal BBC.

„Assange esitas täna hagi, milles süüdistab Ecuadori tema põhiõiguste ja vabaduse rikkumises,“ teatas WikiLeaks reedel.

Ajakirjanduses spekuleeritakse juba mõnda aega, et Ecuador tahab leppida Suurbritanniaga, olles valmis loobuma Assange'ist, kellega on neil juba mõnda aega probleeme, ennekõike pärast seda, kui tuli välja, et WikiLeaksi asutaja häkkis suursaatkonna arvutisüsteemidesse, et jälgida neis toimuvat.

Assange jäeti seetõttu ilma internetist. Tagatipuks pole Wikileaksi asutaja väidetavalt rahul, et Ecuador ähvardab toimetada saatkonnast ära tema kassi, kui ta tema eest ise hoolt ei kanna.

Usalduse puudumise tõttu nõuab saatkonna personal Assange'i külastajatelt ka rohkelt teavet, sh. uurib väidetavalt nende „eraelulisi või poliitilisi seisukohti, aga ka nende sotsiaalmeediakontode kasutajanimede kohta“.

Assange saabus Ecuadori saatkonda Londonis 2012. aastal, kui kohtunik Suurbritannias otsustas, et ta tuleb anda välja Rootsile, kus teda süüdistatakse seksuaalses kallaletungis. Kuigi neist süüdistustest loobuti, on USA huvi lekitajast Assange'i kinnipidamise vastu endiselt suur.