Tema sõnul ei ole kaugel aeg, kui USA-Mehhiko piiril toimuvat, võib hakata kirjeldama kui „kriisi“, arvestades, et üle piiri saabub ebaseaduslikult ja kontrollimata moel „rekordarv“ põgenikke Ladina-Ameerikast.

Kesk-Ameerikat väisav Pompeo ütles kohtumisel Mehhiko välisministri Luis Videgarayga, et tegemist on „suurima küsimusega, millega meil täna silmitsi tuleb seista“.

„Oleme kiiresti jõudmas punkti, mis näib olevat kriisihetk,“ tõdes ta.

Olukord on keeruline ka Mehhiko piiril Guatemalaga, mida soovib ületada vähemalt 3000 inimest, peamiselt pärit Hondurasest. On teada, et suur osa neist soovib suunduda turvalisust otsima Ameerika Ühendriikidesse.

Mehhiko piiril hoiab valitsuse korraldusel korda mitusada märulipolitseinikku, aga põgenikke ei jäeta siiski sinna oma saatust ootama: neil on võimalik esitada varjupaigataotlus, mille rahuldamise üle otsustatakse kaasusepõhiselt.

USA president Donald Trump säutsus sel nädalal oma Twitteri kontol, et kui põgenikke ei suudeta enne USA piiri peatada, ei jää tal üle ühtki teist lahendust, kui sulgeda piir ja viia seda kaitsma sõjavägi.

„Ma pean kõige karmimate sõnadega paluma Mehhikol peatada see pealetung ja kui ta ei ole võimeline seda tegema, kaasan USA sõjaväe ja SULGEN MEIE LÕUNAPIIRI!” teatas Trump.

Trumpi sõnul on tegemist „rünnakuga meie maa vastu Guatemala, Hondurase ja El Salvadori poolt”, kust „voolab sisse /.../ PALJU KURJATEGIJAID /.../ kriminaalne element ja NARKOOTIKUMID“, mis on „minu jaoks presidendina kaugelt tähtsam kui kaubandus või USMCA (vabakaubanduslepe Mehhiko, USA ja Kanada vahel)“.