Delfile laekunud vihje kohaselt sõidab Lōuna-Eestis Vōrumaal ringi kamp noori, kes üritavad tungida vōōrastesse majapidamistesse. Pöördutakse vanemate inimeste poole erinevate ettekäänetega: väidetavalt soovitakse häälestada televiisori programme või suitsuandureid kontrollida. Noored pargivad väiksemat sorti tumehalli sõiduauto majast eemale nii, et numbrimärk jääks nähtamatuks.

Kirjeldatud vahejuhtumist anti eile õhtul teada ka Häirekeskusele.

Eile õhtul kella poole üheksa paiku laekus politseile teade, et Võrumaal Antsla vallas saabusid õhtupoolikul kodus üksi olnud vanaproua ukse taha eesti keelt kõnelevad noormehed ning pakkusid talle teleteenuseid.

Kuna vanaproual noormeeste pakutavaid teleteenuseid tarvis polnud, lahkusid mehed mõni hetk hiljem. Paraku ei näinud proua õuele saabunud sõiduki numbrimärki. "Info vahejuhtumist jõudis korrakaitsjateni tunde hiljem ja nii ei olnud politseinikel võimalik vahetult noormeeste isikuid kontrollida ning täpsemalt nende külaskäigu põhjust ja motiive selgitada," kommenteeris politsei Võru piirkonnavanem Anti Paap. "Teistest kahtlastest külaskäikudest politseile teada antud ei ole," lisas ta.

Politsei soovitab olla väga ettevaatlik kaupmeeste ja teenusepakkujatega, kes kutsumata hoovile ilmuvad. Palutakse juhinduda seejuures kainest mõistusest. "Tundmatud tegelased hoovil suurt usaldust äratada ei tohiks," ütles Paap.

Politseiniku sõnul ei ole keegi kohustatud endale ostma mõnd pakutavat kaupa või leppima kokku mõne soovimatu teenuse osas, veel vähem selliseid võõraid oma tuppa sisse laskma.

Probleemide korral soovitas Paap kohe ja julgesti politsei kutsuda. "Parem karta, kui kahetseda," ütles ta. Igasugune selline info vajab kontrollimist ning kui on tegu süüteoga, saab politsei vahetult ka sekkuda. Ainukesena peaks Paapi sõnul sisse laskma politsei ning pääste. "Nemadki saabuvad alati vormis ja äratuntavate sõidukitega hoovile," lisas Paap. "Aga kui on kahtlusi, siis ka neilt võiks ametitõendit üle küsida."

Lisaks soovitas Paap nooremal põlvkonnal oma vanematele ja vanavanematele edastada info tegutsevatest sulidest välistamaks võimalikke ohvreid.Võru politseinik Paap soovitas nooremal põlvkonnal oma vanematele ja vanavanematele edastada info tegutsevatest sulidest, et välistada võimalikke ohvreid.

Seejuures tuleb valvas olla ka selles osas, et oma eluruumidesse liiga kergekäeliselt võõraid ei lubataks. "Taolised „kiired külastused“ võivad päädida sellega, et hilisemalt avastatakse mõne hinnalisema eseme vargus võõra külalise poolt," ütles Paap.

Samas ei soovinud ta "raudpoltkindlalt väita", et iga ukse taha saabuv teenusepakkuja automaatselt kelm oleks. "Võibki olla, et keegi sel moel maapiirkondades oma teenuseid pakub, aga seejuures tuleb siis võõrale ukse avades lõpuni selgeks teha, kellega on tegu ja mida pakutakse," ütles ta.

Päeva väldanud uurimise tulemusena selgitati välja, et tegemist oli sel puhul siiski eksitusega. Paap lisas et, kogutud andmete põhjal ei külastanud prouat mitte kelmid, vaid ühe tuntud televõrguteenuseid pakkuva ettevõtte töötajad.