Valge Maja Ovaalkabinetis Trumpi kõrval istudes ütles Haley, et tema 18-kuuline töö ÜRO-s oli elu suurim au ja ta jääb ametisse aasta lõpuni, vahendab Reuters.

Lõuna-Carolina endine kuberner ja India sisserändajate 46-aastane tütar on Trumpi administratsiooni kõrgeima profiiliga naine ning teda on nähtud võimaliku presidendikandidaadina.

Haley kritiseeris Trumpi 2016. aasta valimiskampaania ajal, kuid nüüd on ta olnud ÜRO-s Trumpi „Ameerika eelkõige” poliitika nägu, tüürides USA välja mitmetest ÜRO programmidest ja kaitstes tema karmi liini poliitikat Iraani ja Põhja-Korea suhtes.

Haley ütles oma tagasiastumisavalduses, et temast ei saa kindlasti kandidaati mingisse ametisse 2020. aastal ning ta toetab selle asemel Trumpi tagasivalimist. Haley viitas erasektorisse naasmisele ning mõningate teadete kohaselt meedias on tal võlgu, mida maksta.

Haley ütles aga ka, et tal ei ole kindlaid tulevikuplaane. Tema otsus üllatas Valges Majas ja ÜRO-s paljusid.

Trump ütles hiljem presidendilennuki pardal, et tal on Haley asendaja leidmiseks viiest inimesest koosnev nimekiri, kus on Valge Maja endine nõunik Dina Powell, kes on Haley sõber. USA suursaadik Saksamaal Richard Grenell ei ole Trumpi sõnul selles nimekirjas, kuid ta on valmis teda kaaluma.

Trumpi tütar Ivanka, kes on isa vanemnõunik, välistas ise ÜRO suursaadikuks hakkamise Twitteris. Ivanka tunnistas, et Trumpi süüdistataks onupojapoliitikas, kui ta tütre ametisse nimetaks.

Trump ütles, et Haley rääkis talle kuus kuud tagasi, et mõtleb lahkumisele aasta lõpus, et võtta veidikeseks aeg maha.

„Ta on teinud uskumatut tööd. Ta on fantastiline inimene, mis on väga tähtis, aga ta on ka inimene, kes saab asjadest aru,” ütles Trump eile. „Ta on teinud fantastilist tööd ja me oleme teinud koos fantastilist tööd.”

Haley nimi on kahtedel viimastel presidendivalimistel esile kerkinud võimaliku vabariiklaste asepresidedikandidaadina ning temast võib saada ka senaator, kui Lõuna-Carolina vabariiklane Lindsey Graham peaks Trumpi administratsiooni tööle minema, nagu sageli spekuleeritakse.