Hollandi ajakirjanduse teatel hoidis kohalik Sõjaväe Luure- ja Julgeolekuteenistus (MIVD) kevadel ära Vene sõjaveluure GRU häkkimisoperatsiooni Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) vastu.

Hollandlaste teatel üritasid venelased häkkida OPCW WiFi-võrku ja nad tabati erivahenditega organisatsiooni peakorteri lähistel asuva Marrioti hotelli parklast, kus nad valmistusid OPCW võrkudesse sisse murdma. Auto pagasiruum oli täis aparatuuri WiFi-võrkudesse sissemurdmiseks. Antenn oli kaetud jopega.

Aparatuur oli sisse lülitatud, kui kohalik julgeolekuteenistus venelaste tegudele vahele astus. Juba samal päeval saadeti neli asjaga seotud diplomaatiliste passidega Vene ohvitseri Hollandist välja.

„Aga miks otsustati lubada võõrriigi häkkeritel lihtsalt lahkuda?“ tekkis avalikkuses küsimus. Ruttel tuli selle kohta aru anda reedesel pressikonverentsil. Ta ütles, et seda tehti kriminaaluurimise puudumisel, lähtudes asjaolust, et operatsioon korraldati luure- ja julgeolekuteenistuste seaduse raames, vahendab uudisteagnetuur AFP.

„Antud hetkel oli meie prioriteet selle operatsiooni peatamine-ärahoidmine,“ ütles Rutte ajakirjanikele, „aga ka võimalikult suures koguses informatsiooni hankimine nende Vene spioonide tegevuse kohta“.

Juhtum leidis aset juba 13. aprillil. Hollandisse jõudsid venelased lennukiga kolm päeva varem, 10. aprillil. Avalikkus kuulis sellest aga alles sel nädalal, kui teenistus otsustas looga välja tulla, lootes operatsiooni avalikustamisega venelaste rahvusvahelist tegutsemist ka keerulisemaks muuta.