„EL ja NSVL ei ole võrreldavad. Nõukogude režiim oli jõhker, ma elasin selle all, võrdlus on solvav,” kirjutas Intelmann.

„Ma arvasin kunagi, et välisministrid on demokraatlikes valitsustes kõige targemad inimesed, võib-olla sellepärast, et see oli nii presidentaalses süsteemis. Siis sain ma ise ligi kuueks aastaks välisministriks,” kirjutas Ilves.

„Siis mõistsin ma, et enamik minu kolleegidest parlamentaarsetest demokraatiatest olid kas väiksema koalitsioonipartneri juhid (vähese huviga välispoliitika vastu) või peaministri semud/konkurendid. Carl Bildt, Radek Sikorski, Malcolm Rifkind oli erandid, mitte reeglid.”

„Ma ütleksin aupaklikult, et meile kõigile oleks kasulik – ja eriti välisministritele – aeg-ajalt ajalooraamat avada,” märkis Euroopa Komisjoni peapressiesindaja Margaritis Schinas.

Suurbritannia välisministeeriumi alaline sekretär (kõrgeim riigiametnik) aastatel 2006-2010 Peter Ricketts kirjutas: „See jama ei ole Briti välisministri vääriline. EL ei ole nõukogude stiilis vangla. Selle õiguskord on toonud rahu ja õitsengut pärast sõjasajandit. Meie otsus lahkuda pidi meid alati halvemini ära elama panema. Ainus karistus on ise tehtud valik.”

Rickettsi järglane selles ametis Sir Simon Fraser nõustus: „Mida iganes mõelda Brexitist, on šokeeriv viga hinnangute andmisel Briti välisministrilt võrrelda Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga...”

Briti valitsuse liikmed väljendasid Hunti avalduse üle muret, kartes, et see võib seada ohtu Suurbritannia suhted läbirääkimispartneritega.

Euroopa Parlamendi Brexiti koordinaator Guy Verhofstadt ütles, et Hunti avaldus on solvav ja ennekuulmatu. Verhofstadti sõnul pööravad Euroopa vabaduse ja demokraatia suured kaitsjad Winston Churchill ja Margaret Thatcher end hauas ümber.

Poola endine välisminister Radosław Sikorski nõudis Huntilt vabandust, nimetades Euroopa Liidu võrdlemist Nõukogude Liiduga odavaks ja solvavaks eriti neile, kes on elanud mõlemas. „Kas punaarmee sundis teid ühinema? Kui palju miljoneid on Brüssel hävitanud? Gulag iseseisvusreferendumi nõudmise eest? Vabandage, Jeremy Hunt!” kirjutas Sikorski.

Läti suursaadik Londonis Baiba Braže kirjutas: „Nõukogulased tapsid, küüditasid, saatsid eksiili ja vangistasid tuhandeid Läti elanikke pärast ebaseaduslikku okupatsiooni 1940 ja hävitasid kolme põlvkonna elud, samas kui EL on toonud jõukuse, võrdsuse, kasvu ja austuse.”

Hunt ütles Birminghamis parteikonverentsi delegaatidele, et hääletas Euroopa Liitu jäämise poolt, aga toetab nüüd lahkumist tema sõnul Euroopa Liidu ülbuse tõttu Brexiti-läbirääkimistel. Hunt ütles, et Euroopa Liit näib tahtvat liiget lahkumise eest karistada, ja võrdles seda Nõukogude Liidu taktikaga.

„Õppetund ajaloost on selge: kui muuta EL-i klubi vanglaks, tahe välja saada ei vähene, see kasvab – ja me ei ole ainus vang, kes tahab põgeneda,” ütles Hunt. „Kui te lükkate tagasi meie peaministri pakutud sõpruse, pöörate te selja partnerlusele, mis on andnud Euroopale rohkem julgeolekut, rohkem vabadust ja rohkem võimalusi kui kunagi ajaloos.”

Hunt meenutas ka hiljutist visiiti Lätti: „Märkimisväärse muutumise läbi on Läti moodne demokraatia, nii NATO kui ka EL-i liige. Ja ükski Euroopa riik ei ole teinud rohkem selle muutuse esilekutsumiseks kui Suurbritannia.” Läti suursaadik Braže nende sõnade eest tänas Hunti.

Hunti mõistis hukka ka Euroopa Komisjoni volinik Leedust Vytenis Andriukaitis: „Ma sündisin Nõukogude gulagis ja KGB on mind elus mitu korda vangistanud. Mul on rõõm anda teile lühiülevaade EL-i ja Nõukogude Liidu peamistest erinevustest. Ja ka sellest, miks me NSVL-ist põgenesime. Igal ajal. Mis iganes aitab.”