Üheksakordne olümpiavõitja Carl Lewis ulatas tõrviku 1996. aastal Atlantas hõbedale tulnud Kreeka kõrgushüppajale Niki Bakogiannile, kes sellega Ateena kohal kõrguval mäel kaks ja pool tuhat aastat vanade templite vahel asuvas katlas tule süütas.

Tuhandete linnakodanike ning turistide ergutushüüetest kannustatud Lewis kandis oliivilehekujulise tõrviku Akropolisele viiva trepi astmeteni.

“Täna valgustab see leek Akropolist, Kreeka ning kreeka tsivilisatsiooni kõige olulisemat sümbolit,” ütles mängude peakorraldaja Gianna Angelopolous.

“See teekond, sild antiikse ja tänapäevase vahel — meenutab kõigile, et just Kreeka on see koht, kus said alguse demokraatia, filosoofia ning olümpiamängud.”

Olümpiatule Akropolisele jõudmist olid teiste seas jälgimas mitmed Rahvusvahelise Olümpiakomitee ametnikud, Kreeka president Kostis Stephanopoulos ning peaminister Kostas Karamanlis. Kohal oli ka riigi endist kodumaad harva külastav kunagine kuningas.

Kooskõlas Ateenas valitsevate karmide turvameetmetega oli näha Akropolise kohal tiirutavaid helikoptereid ning pommikoertest saadetud politseinikke.

“Need mängud saavad olema suurepärased,” sõnas Lewis Kreeka telekanalile ERT. “Siin on kõik olemas, need varemed, see on ohtra ajalooga imepärane koht.”

Tuli põleb Akropolise templitest majesteetlikuima Parthenoni ees. Aastal 423 e. Kr. Ateena riigimehe Periklese idee järgi valminud Parthenon on pühendatud linna kaitsejumalannale ning sai omal ajal kaunistatud oma aja kõige kuulsama skulptori Pheidase poolt.