Mayd kuulati viisakalt, kuid hiljem öeldi, et patiseis Iirimaa piiri osas ei ole murtud, kuigi mõned Euroopa Liidu diplomaadid märkasid Salzburgi tippkohtumise õhtusöögilaua taga jää pragunemist, vahendab Reuters.

Varem kinnitasid Euroopa Liidu ametnikud, et May peab rohkem järeleandmisi tegema.

Pärast Viini šnitslit ja neli tundi kestnud vägikaikavedamist Euroopa sisserändeprobleemi asjus anti Mayle sõna ja ta püüdis 27 kolleegi ümber veenda, küsides neilt, mida nemad teeksid, kui neilt nõutaks, et nad peavad nõustuma oma riigi „õigusliku tükeldamisega”. May sõnul on see just see, mida Euroopa Liit tahab, kui nõuab, et Põhja-Iirimaal jääksid kehtima Euroopa Liidu majandusreeglid.

Ühisrindesse jäänud Euroopa Liidu juhid ei vastanud Mayle. Asja arutatakse ilma Mayta tänasel lõunal.

„Ma usun, et olen esitanud tõsised ja teostatavad ettepanekud,” ütles May tippkohtumisel, teatas Briti valitsuse kõrgetasemeline allikas. „Me ei ole loomulikult ühel meelel igas detailis, aga ma loodan, et te vastate samaga. Meil kõigil on nüüd kohustus see kokkulepe saavutada.”

Ei ole aga erilisi märke, et kumbki pool järele annaks.

„Praeguses faasis on seisak. Ei ole edasiminekut,” ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė pärast õhtusööki. Slovakkia peaminister Peter Pellegrini lisas: „Piiriküsimuses ei ole olnud edasiminekut.”

„See oli viisakas,” ütles Euroopa Liidu kõrgetasemeline diplomaat. „Nad püüavad olla tema vastu kenad ja homme tuleb ilusaid sõnu.”

Teise diplomaadi sõnul näis May kalduvat kompromissi poole, pakkudes uusi ettepanekuid selle kohta, kuidas vältida erinevaid majanduslikke regulatsioone, mis takistavad kaubandust, ja rääkides „keskteest”: „Ta rääkis. Reaktsiooni ei olnud. „Aitäh teile” ja me läksime edasi.”

„Ruumis on väga selgelt kuulda kella tiksumist,” ütles teine diplomaat. „Ja sellel hakkab olema psühholoogiline mõju.”

Euroopa Liidu ametnikud ütlesid taas, et Suurbritannia peab muutma oma seisukohta Iirimaa küsimuses – kuidas vältida piiripostide püstitamist Suurbritanniale kuuluva Põhja-Iirimaa ja Euroopa Liidu liikme Iiri Vabariigi vahele – ning ka tulevase majanduskoostöö küsimuses pärast Brexitit järgmise aasta märtsis.

Valitsuse allikas andis mõista, et Suurbritannia tuleb välja uute ettepanekutega, et Põhja-Iirimaa küsimuses õigel ajal kokkuleppele jõuda, kuid May ei ole seni tahtnud loobuda juulis kokku lepitud plaanist.

May on lükanud tagasi Euroopa Liidu ettepaneku, mille järgi jääks Põhja-Iirimaa Euroopa Liiduga tolliliitu, kui ei jõuta kokkuleppele kogu Euroopa Liidu-Ühendkuningriigi piiri lahti jätmises, ning pakub selle asemel ajaliselt piiratud tollikorraldust, mis kataks kogu Suurbritannia.

Õhtusöögil ütles May, et probleemi saaks lahendada tagades sellise „takistusteta kaubanduse”, mida näeb ette tema plaan.

Iirimaa peaminister Leo Varadkar ütles enne õhtusööki ajakirjanikele, et mingit edasiminekut ei ole toimunud: „Ma ei usu, et me oleksime lahkumiskokkuleppele lähemal, kui olime märtsis, nii et ma ei saa teatada mingist edasiminekust, kahjuks.”