Soome rahvusringhääling Yle teatas 2017. aasta kevadel, et kaitsevägi on hakanud kohtlema Vene-Soome topeltkodakondseid teistmoodi kui ülejäänuid. Vene kodakondsusega ajateenijaid ei lastud enam näiteks droonide kasutamise väljaõppesse.

Kaitseminister Jussi Niinistö pahandas alguses selle uudise peale, kuid mõni tund pärast Yle uudise avaldamist teatas Niinistö, et algatab seaduseelnõu, millega keelataks topeltkodakondsete pääs sõjalistesse ametitesse ja ohvitseriväljaõppesse.

Ka siseministeerium teatas varsti pärast Yle uudise avaldamist, et algatab seaduseelnõu, millega keelataks topeltkodakondsete pääs piirivalve sõjalistesse ametitesse.

Kaitseministeerium ja siseministeerium on nüüd poolteist aastat oma seaduseelnõusid ette valmistanud.

Kaitseministeerium on algusest peale taotlenud topeltkodakondsetele sõjalistesse ametitesse pääsemise täielikku keeldu.

Siseministeeriumis on kaalutud täielikku keeldu või niinimetatud vastastikkuspõhimõtet. See tähendab seda, et Soome lubaks sõjaväelistesse ametitesse nende riikide topeltkodakondsed, mis lubavad oma sõjalistesse ametitesse Soome topeltkodakondsed.

Topeltkodakondsusseadus on tekitanud Soomes palju kära ja palju vastuhääli, sest see diskrimineeriks topeltkodakondseid tugevalt.

Teisalt on seadust põhjendatud sellega, et Soome julgeoleku seisukohalt oleks tähtis hoida ära topeltkodakondsete pääs nii kaitseväe kui ka piirivalve sõjalistesse ametitesse.

Topeltkodakondseid puudutav seaduseelnõu oli kavas viia Eduskuntasse mõne nädala pärast.

Siseminister Kai Mykkänen on aga seaduseelnõust viimasel hetkel loobumas.

Mykkänen ütles täna Ylele, et ta ei kavatse teha valitsusele ja Eduskuntale ettepanekut kehtestada topeltkodakondsetele piirivalve sõjaliste ametite pidamise täielikku keeldu.

„Kaalumise järel oleme me piirivalve osas jõudnud selleni, et sellise topeltkodakondsuse keelu järele ei ole vajadust. Me saame piirivalve väljaõppesse valitavad ka edaspidi välja valida taustauuringu järgi,” ütles Mykkänen.

Mykkäneni sõnul muutus siseministeeriumi seisukoht näiteks Rootsi soomlaste olukorra peale mõtlemise järel.

Mykkäneni sõnul on kaitseminister Niinistö teadlik, et siseministeerium ei esitagi koos kaitseministeeriumiga topeltkodakondseid puudutavat seaduseelnõu.

Niinistö ütles Ylele, et kaitseväe sõjalisi ameteid puudutav seaduseelnõu läheb igal juhul valitsuse istungile arutamisele oktoobri keskel.

Niinistö ootab, et Mykkänen siiski asjaga kaasa tuleks.

Niinistö sõnul võiks topeltkodakondsusseaduse läbi menetleda veel Eduskunta see koosseis ning seadus võiks jõustuda juba järgmise aasta algul.

Niinistö sõnul vajab Soome tingimata seadust, mille järgi keelataks topeltkodakondsete pääs sõjalistesse ametitesse.

„On tähtis, et ei tekiks lojaalsuskonflikte. Me peame tähtsaks, et isiku vastu, kes on topeltkodakondne või võib-olla mitme riigi kodanik, ei tehtaks soovimatuid mõjutamiskatseid, mis võiksid mõjutada riiklikku julgeolekut,” rõhutas Niinistö.