Nüüd on vahe kahe traditsioonilise bloki vahel Riksdagis kaks mandaati, sest selgus, et üks valimisringkond saatis valimisööl keskvalimiskomisjonile valed tulemused, vahendab SVT Nyheter.

Eile õhtul muudeti äkki valimiskomisjoni veebilehel keskerakonna ja Rootsi Demokraatide esialgset mandaatide arvu ning traditsiooniliste blokkide mandaadid jagunevad nüüd 144-142 punaroheliste kasuks.

Varem oli keskerakonnal 31 mandaati ja Rootsi Demokraatidel 62. Nüüd läks üks keskerakonna mandaat Rootsi Demokraatidele, kellel on seega 63 parlamendikohta.

Valimiskomisjoni pressiesindaja Lars Aden Lisinski sõnul saadeti valimistulemusi kontrollima spetsiaalselt kaasatud matemaatik. Hiljem õhtul tuli vastus: üks valimisringkond oli saatnud valed numbrid.

„Üks ringkond Västra Götalandi lääni põhjaosas ajas valimised segamini ja saatis lääni esinduskogu valimiste tulemused riksdagi valimiste tulemuste asemel. Võib oletada, et selle põhjustas inimfaktor,” ütles Lisinski.

Viga parandati pärast kella 18 eile õhtul.

„See viga mõjutas mandaatide jaotust. Üks mandaat läks nüüd keskerakonnalt Rootsi Demokraatidele,” ütles Lisinski.

Lisinski sõnul ei viita miski sellele, et mandaatide jaotus muutuks uuesti enne homset, kui loetakse ära ka eelvalimistel ja välismaal antud hääled.