Mõisahoone tulekahju likvideeriti täna hommikul kell 4.39. Päästetöödel osalesid Iisaku, Jõhvi, Kunda, Kiviõli, Kohtla-Järve, Narva, Rakvere ja Sillamäe päästjad ning Roela, Simuna ja Võsu vabatahtlikud päästjad koos tehnikaga. Tulekahju põhjuse selgitab menetlus.

Teade põlengust tuli eile kell 18.51. Põlengus hävis mõisahoone katus ja kolmas korrus, kahjustusi said ka teine ja esimene korrus. Inimesed tulekahjus viga ei saanud.

Hoone kuulub soome ärimehele Risto Pietiläle, kes pidi seal sisse seadma maailma varakate bitcoini-entusiastide kogunemispaiga.

Portaali Eesti Mõisad andmetel on Malla mõisa esmakordselt mainitud aastal 1443. Mõis oli keskajal välja ehitatud vasallilinnuse ehk kindlustatud mõisahoonena.

1620. aastatel sai mõisa omanikuks Gustav Horn. Aastatel 1651-54 laskis ta ehitusmeister Zacharias Hoffmannil mõisa püstitada esindusliku kahekorruselise barokkpalee, mis purustati Põhjasõjas 18. sajandi algul.

Pärast Põhjasõda kuulus mõis von Löwenwoldedele, hiljem aga von Tiesenhausenitele. Põhjasõjas purustatud mõisahoone taastati 1770. aastatel varaklassitsistliku kahekorruselise kiviehitisena.

Pärast 1880. aasta hävitavat tulekahju taastati mõisahoone vanade müüride põhjal suurejoonelise neorenessanss-ehitisena, mis valmis 1883. aastal. Hoonele tehti murdkelpkatus ning seda pikendati vasakust otsast kitsa galeriiga, mille lõpetas neljakorruseline sihvakas vaatetorn. Siseruumid kaunistati arvukate maalingutega. Mõisa viimane omanik enne 1919. aasta võõrandamist oli Olga von Lwowski.